zpět

Nezaměstnanost dál klesá, firmy nemají kde brát

12.7.2023

Domácí trh práce je stále velmi vyčerpaný a firmy už dlouhou dobu řeší problém s kvalitními zaměstnanci. Na tomto stavu se do budoucna nic nezmění.

Domácí nezaměstnanost v červnu klesla na 3,4 %. Domácí trh práce je stabilní až strnulý, protože mobilita pracovní síly prakticky přestala existovat. V době nejistoty se zaměstnanci zcela logicky nechtějí pouštět do hazardu se zaměstnáním a setrvávají na svých pozicích. To paradoxně může přinášet problémy zaměstnancům i zaměstnavatelům.

Počet lidí bez práce klesl na 249 792, ale volných pracovních míst přibylo na 286 690. Nůžky se tedy opět rozevírají a potvrzují, že na domácím trhu práce nejsou vhodní uchazeči.

Nerovnováha se zvětšila i mezi pohlavími. Zatímco nezaměstnanost žen stagnovala na 3,9 %, u mužů klesla na 2,9 %.

Zpátky ke 4 % bychom se měli dostávat až v příchodem zimy a ukončováním stavebních a sezónních prací. Do té doby se může nezaměstnanost dostat ještě ke 3 %. Vysoká inflace, válka na Ukrajině, zadlužení státu, obava o zaplacené složenky v domácnosti a přicházející zima budou hlavními argumenty, proč si Češi budou chtít udržet stávající práci a neexperimentovat na trhu práce.