zpět

Newyorský regulátor usiluje o přísnější normy pro přidávání a vyřazování krypto mincí z burz

19.9.2023

Podle návrhu newyorského ministerstva finančních služeb budou výpisy kryptoměn v New Yorku podléhat přísnějším předpisům. Cílem tohoto kroku je ochrana retailových klientů a zachování integrity trhu. Pokyny vyžadují, aby držitelé licencí důkladně posuzovali právní, reputační a tržní rizika nových mincí, a zároveň zavádějí jasný postup pro vyřazení tokenů z listingu. Tato opatření spolu s revizí seznamu mincí "zařazených na zelenou listinu" odrážejí odhodlání New Yorku přizpůsobit svůj regulační rámec a zůstat v čele regulace kryptoměn.

V neustále se vyvíjejícím světě kryptoměn zaujímá newyorský úřad pro finanční služby (NYDFS) pevný postoj k ochraně retailových klientů. Regulátor navrhl aktualizované pokyny, které by zavedly přísnější omezení pro uvádění kryptoměn, takže je nezbytné, aby držitelé licencí pečlivě vyhodnotili právní, reputační a tržní rizika spojená s jakýmikoli novými mincemi.

Navrhované pokyny, které předložila šéfka NYDFS Adrienne Harrisová, rovněž vyžadují, aby držitelé licencí zavedli jasný proces vyřazení tokenů z obchodního seznamu. Jinými slovy, musí nastínit, jakým způsobem by zvrátili zařazení na seznam a odstranili konkrétní minci. Cílem tohoto kroku je zajistit transparentnost a odpovědnost v rámci odvětví.

Podle Harrisové je "ochrana spotřebitelů a trhů naší nejvyšší prioritou, vzhledem k tomu, že toto odvětví neustále roste, musíme tomu přizpůsobit i náš regulační rámec." NYDFS, který je vyzbrojen specializovaným týmem více než 60 zaměstnanců a který již uložil společnostem obchodujícím s virtuálními měnami pokuty v celkové výši přes 132 milionů USD, je odhodlán držet krok s vývojem odvětví.

Toto oznámení navazuje na dubnové úsilí regulátora o boj proti praní špinavých peněz a zvýšení kybernetické bezpečnosti v krypto průmyslu. NYDFS již dříve potrestal významné hráče, jako jsou Coinbase a Robinhood, a těmito navrhovanými pokyny se snaží posílit celkovou integritu trhu s kryptoměnami.

V rámci zářijové aktualizace NYDFS také revidoval svůj seznam "greenlisted" mincí, který odkazuje na ty, které lze snadno uvést na burzu nebo držet v úschově bez dalších regulačních překážek. Pozoruhodné je, že tento aktualizovaný seznam nyní zahrnuje populární kryptoměny, jako je Bitcoin (BTC), Ether (ETH) a stablecoiny vydávané společnostmi PayPal a Gemini.

Ačkoli New York stojí v čele regulace kryptoměn ve Spojených státech, ne všichni s jeho přístupem souhlasí. Někteří hráči v oboru, jako například společnost Kraken, se rozhodli ze státu stáhnout jako formu protestu proti tomu, co vnímají jako přílišná regulační opatření.

Kryptoměnové prostředí se neustále mění a odhodlání New Yorku chránit spotřebitele a podporovat důvěryhodný trh slouží jako připomínka, že regulace může pomoci odstranit špatné subjekty a podpořit zdravý růst.