zpět

Nestle rozšiřuje své zdroje surovin v afrických zemích

3.7.2023

V reakci na stále rostoucí tlak na devizové rezervy v afrických zemích byla společnost Nestle nucena reagovat.

Společnost Nestle je jednou z největších potravinářských společností na světě. S více než 150letou historií a 275 000 zaměstnanci se nachází na předních příčkách tohoto průmyslu. Pod tímto koncernem nalezneme značky jako Nescafé, KitKat, Nespresso nebo Maggi. Pro výrobu právě posledně zmíněného je třeba cibulový prášek a kurkuma, které jsou dováženy především z Nigérie a Senegalu. Ve valné většině jejich produktů se však využívá množství surovin, jejichž majoritní zdroje jsou v afrických zemích.

V reakci na proběhlou pandemii COVID 19 však čelil celý dodavatelský řetězec tlaku podniků, které chtěli výrobu a získávání surovin přesunout blíže ke spotřebiteli. U společnosti Nestle tomu bylo nejinak. V tomto roce však musela čelit i problému s rostoucími dluhy afrických zemí, který vyvolal tlak na devizové rezervy a zvýšil volatilitu měny.

Například v Nigerii centrální banka dovolila klesnout oficiální měnu na trhu o 36 %. Výsledkem je zdražování dovozu veškerých vstupů. Uveďme, že společnost Nestle zveřejnila, že jejich náklady na dovoz surovin z Nigérie se téměř zdvojnásobily. Dovozci surovin se tak snaží vyhledávat místní zdroje, aby zatížení a kolísavost devizového trhu zmírnili.

Společnost Nestle pak uvedla, že nahrazuje kukuřičný škrob maniokem a pomohla již sedmi místním dodavatelům zvýšit produkci, aby byli schopni uspokojit poptávku. Nestle dále uvedlo: „V oblasti pěstování obilí jsme úspěšně pomohli místním farmářům a zpracovatelům. Toho bylo dosaženo díky (mnoha) školením o správných zemědělských postupech, sklizni, skladování a čištění. Nyní podnikáme další krok, abychom těmto zemědělcům představili regenerativní zemědělství jako součást naší cesty k udržitelnosti a závazku." Hlavním záměrem bylo poskytnutí technického know-how, spolupráce s místními samosprávami a poskytnutí finanční podpory.

Dle agentury Reuters vzrostly tržby Nestlé ze Středního východu a Afriky v loňském roce o 6 % na 5,25 miliardy švýcarských franků, které tvoří cca 6 % ročního obratu tohoto mezinárodního giganta.

Společnost Nestle provedla řadu nezbytných kroků, kterými se snaží zmírnit negativní dopady vzniklé situace. Její představitelé pak prohlásili: „Dalším krokem je rozšíření dodavatelských cest po celém regionu, včetně Pobřeží slonoviny, Kamerunu a Senegalu.“

redaktorka: Elena Salfická

Vystudovala obor Ekonomika a management na Univerzitě Pardubice. Zajímá se o investování a zahraniční politiku. Kromě publikací textů na edevizy.cz působí i jako produktový editor.