zpět

Nestandardní týdenní příliv ve výši 2,5 miliardy dolarů podporuje růst Bitcoinových ETF

20.2.2024

Týdenní příliv ve výši 2,5 miliardy dolarů přetváří prostředí Bitcoinových ETF a poskytuje náhled do důležitých faktorů ovlivňujících trendy v investicích do kryptoměn. Poodhalte klíčové prvky, které formují vzestup kryptoměnového trhu a potenciální dopady jeho růstu.

Bitcoinové ETF produkty zažily nevídaný týdenní příliv, dosahující téměř 2,5 miliardy dolarů celosvětově. Tato vlna zvýšila hodnotu aktiv pod správou (AUM) v kryptofondech zpět na úroveň prosince 2021. Rekordní přílivy a vzestup Bitcoinových ETF.

Minulý týden zaznamenaly kryptofondy, včetně těch spravovaných průmyslovými giganty jako BlackRock, Bitwise, Fidelity, Grayscale, ProShares a 21Shares, rekordní přílivy. Tento příliv je ovládán nově zavedenými americkými Bitcoinovými burzovně obchodovanými fondy (ETF), což zvyšuje celkový příliv za letošní rok na impozantních 5,2 miliardy dolarů.

Rostoucí přílivy souvisejí se zvýšením ceny Bitcoinu, který za poslední rok vzrostl téměř o 25%. Kombinovaný efekt přílivů a růstu ceny posunul hodnotu aktiv těchto investičních společností na 67 miliard dolarů, což je nejvyšší úroveň od vrcholu posledního býčího trhu v prosinci 2021. Dominance USA a fondy s alternativními mincemi.

Spojené státy i nadále dominují scéně, přičemž připadají na 99% týdenních přílivů. Přestože je tato koncentrace vysoká, fondy se sídlem ve Švýcarsku a Německu také zaznamenaly skromné přílivy. Naopak Švédsko zažilo výrazné odlivy, což poukazuje na regionální rozdíly v investorově postoji k kryptofondům.

Produkty investic do Bitcoinu zůstávají primárním zaměřením, získávají 99% přílivů. Nicméně v altcoinových fondech lze pozorovat významnou aktivitu. Mezi altcoiny vede Ether s přílivem 21,1 milionu dolarů, zatímco fondy Avalanche, Chainlink a Polygon také zaznamenaly stálé přídavky. Naopak fondy Solana zažily odlivy, pravděpodobně ovlivněné nedávnými problémy s funkcionalitou sítě.

Analýza ceny Bitcoinu (BTC)

Tento měsíc byl zvláště býčí pro přední kryptoměnu na světě, když za posledních 30 dní zaznamenala impresivní nárůst o 27%. Navíc nedávno dosáhla dlouho očekávaného průlomu nad kritický psychologický práh 50 000 dolarů. Tento průlom otevřel dveře pro Bitcoin k průzkumu nových cenových území a podporoval spekulace o možnosti překonání svého historického maxima během tohoto roku.

Z technického hlediska cena Bitcoinu konzistentně zůstává nad úrovní 0,5 na Fibonacciho retracement grafu, což naznačuje silný signál udržitelnosti. Tato stabilita naznačuje, že cena pravděpodobně zůstane nad hranicí 50 000 dolarů. Navíc se Bollingerovy pásy začínají smršťovat, což naznačuje, že cena by se mohla na krátkou dobu ustálit.

Index směru pohybu (DMI) ukazuje, že nákupní moment dominuje trhu Bitcoinu v posledních několika dnech. Nicméně pozitivní směrový ukazatel (+DI) na úrovni 20,11 se zdá být ohrožen možným poklesem vůči průměrnému směrovému indexu (ADX) na úrovni 17,04 a negativnímu směrovému ukazateli (-DI) na úrovni 14,47.

Celkově lze konstatovat, že neobvyklý týdenní příliv ve výši 2,5 miliardy dolarů do Bitcoinových ETF představuje značný katalyzátor pro celkový rozvoj kryptoměnového trhu. Tato mimořádná vlna finančních prostředků do digitálních aktiv, zejména prostřednictvím nově zavedených amerických ETF, svědčí o stále rostoucím zájmu investorů o kryptoměny. Průvodní růst cen Bitcoinu, který dosáhl téměř 25% za poslední rok, pouze zdůrazňuje sílu tohoto trendu.