zpět

Nervozita na trzích postupně upadá

24.3.2023

Koruna opět začíná posilovat. Dolar zkorigoval ztráty po zasedání Fedu. Bank of England zvýšila sazby a ujistila investory, že krize tamního bankovního sektoru nehrozí.

Zdá se, že po tom, co byla zažehnána krize švýcarské banky Credit Suisse, začínají finanční trhy pomalu, ale jistě obnovovat důvěru investorů. Z toho aktuálně těží také česká koruna, která již téměř vykompenzovala půl korunovou ztrátu, jenž odstartovaly krachy amerických bank před dvěma týdny. Aktuálně se tak naše domácí měna obchoduje vůči euru zpátky v blízkosti úrovně 23,60 EURCZK.

Včerejší makrokalendář nabídnul zasedání britské centrální banky Bank of England, která zvýšila úrokové sazby v souladu s očekáváním trhu o 25 bodů na 4,25 %. Bankéři se také vyjádřili k současným turbulencím v bankovním sektoru, kdy podle nich je britský bankovní systém dobře vybaven kapitálem i likviditou a vůči případným problémům by měl zůstat odolný.

Americký dolar během včerejší obchodní seance částečně korigoval ztráty utržené po zasedání amerického Fedu, eurodolar se tak aktuálně obchoduje v blízkosti 1,0820 EURUSD. Koruna se vůči dolaru včera na krátký čas podívala pod úroveň 21,70 USDCZK, později však zisky vrátila a kurz se aktuálně ustálil nad 21,80 USDCZK. Co se týče makrodat, ze Spojených států dnes dorazí objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a také březnový odhad PMI indexu od agentury S&P.

Více k očekávaným událostem ZDE