zpět

Němečtí spotřebitelé se obávají o své budoucí příjmy

29.3.2022

Spotřebitelská důvěra v Německu se dostala na druhou nejhorší úroveň v historii. Dnešní data ukazují, že očekávání spotřebitelů na duben klesla na -15,5b. Naposledy byla na této úrovni jejich důvěra loni v únoru.

Historicky nejhorší výsledek zaznamenán byl v dubnu 2020, tedy krátce po prvních restrikcích v rámci pandemie. Tehdy se spotřebitelská důvěra propadla až na -23,1b.

Faktorem nejistoty číslo jedna je válka na Ukrajině. Vyhlídky budoucích příjmů německých spotřebitelů se dostaly na rekordní minima a rovnají se číslům z roku 2009. Tehdy se finanční krize přelila do ekonomické a drtivě zasáhla spotřebitelskou poptávku.

Problémem je, že po sedmnácti měsících v řadě, kdy spotřebitelská důvěra klopýtala v záporných číslech se koncem loňského roku dokázala vyhoupnout do jednobodového růstu, a to na dva měsíce. Tehdy panovala naděje, že jaro 2022 už bude optimističtější a Omikron nebude představovat vážný problém. Bohužel agrese Ruska vůči Ukrajině znamenala, že obava Němců o dosažený blahobyt jde nahoru.

Německá ekonomika je silně závislá na ruském plynu a německá administrativa zatím otálí s uzavřením kohoutů. Bude to bolet a bude to znamenat snížení životního standardu, ale čím déle bude tento krok oddalován, tím se bude protahovat i válka.

Do budoucna se dá čekat, že spotřebitelská důvěra se bude dál propadat a pokud rychle nedojde k ukončení konfliktu na Ukrajině je pravděpodobné, že se propadne na historicky nejhorší úrovně.