zpět

Německý ZEW Index pozitivně překvapil

17.10.2023

Předstihový indikátor ZEW index monitorující očekávání v německém podnikatelském sektoru zaznamenal v říjnu nečekané zlepšení. Výhled ekonomické aktivity se zlepšil i v rámci celé eurozóny.

Ukazatel v říjnu vzrostl oproti předchozímu měsíci o 10,3 bodu na -1,1 bodu, což výrazně překonalo relativně nízká očekávání trhu ve výši -9,3 bodu. Zlepšený výhled pro největší evropskou ekonomiku je doprovázen zejména očekáváním dalšího poklesu inflace, což by mohlo výhledově přiblížit diskuzi o obratu měnové politiky Evropské centrální banky.

Výsledku tak právě pomohla do značné míry i skutečnost, že více než tři čtvrtiny respondentů nyní v krátkodobém horizontu očekává stabilní úrokové sazby a pokračující pokles inflace. V rámci eurozóny se index překlopil do kladných hodnot na 2,3 bodu z -8,9 bodu v předchozím měsíci, což opět překonalo tržní odhady. Evropská společná měna se na hlavním měnovém páru navzdory povzbudivým údajům drží níže poblíž 1,0550 EURUSD, vůči české koruně se kurz pohybuje mezi 24,60 až 24,65 EURCZK.