zpět

Německý index IFO padá na 90,8b.

28.3.2022

Index IFO podnikatelského klimatu v Německu za měsíc březen klesl na 90,8b., což je nejhorší výsledek za posledních 14 měsíců.

Alarmující je především fakt, že problémům v rámci dodavatelských řetězců čelí už nyní 80,2 % podniků, zatímco v únoru to bylo 74,6 % firem. Dvě třetiny firem jsou připraveny v následujícím období zdražit.

Další oblastí, která jde v Německu dolů jsou očekávání nákupních manažerů. Ve výrobě tato statistika klesla na 57,6b. a ve službách na 55b. Obě čísla jsou už za měsíc březen, takže je v nich plně započítána válka na Ukrajině.

Tyto údaje jsou varovným signálem i pro české hospodářství. Silné napojení domácí ekonomiky na německou je dobře známé a není možné se domnívat, že by se tamní nárůst průmyslových cen, nebo zhoršená očekávání do budoucna ČR vyhnula.

Je jasné, že čím déle bude válka na Ukrajině trvat, tím déle budeme svědky horšících se dat. Také nejspíš platí, že čím dříve se Evropa odstřihne od dodávek plynu a ropy z Ruska, tím dříve skončí i válka. Velkou otázkou bude poválečné uspořádání vztahů Ruska, zatím tedy de facto V. Putina, a zbytku světa.

Příchod práceschopných a práce chtivých Ukrajinců je pro českou ekonomiku vítanou vzpruhou a tato situace může nabízet zajímavou příležitost na trhu práce, kde dlouhodobě chybí až 100tisíc pracovních míst. Alespoň část z nich by mohli pokrýt právě Ukrajinci.