zpět

Německý Ifo index stoupá

25.10.2023

Dnešní data z Německa ukázala, že nálada v německé ekonomice se postupně začíná zlepšovat. Výsledek Ifo indexu překonal tržní odhady, jedná se o první nárůst za posledních šest měsíců.

Ifo institut dnes zveřejnil říjnové hodnoty Ifo indexu, který měří současný sentiment a nadcházející očekávání německých podnikatelů. Ten vzrostl v říjnu na 86,9 bodu z 85,8 bodu v září, což je mnohem lepší výsledek, než tržní odhady ve výši 85,9 bodu.

Nálada se zlepšila v oblasti zpracovatelského průmyslu, což bylo dáno zejména lepším očekáváním společností pro nadcházející období. V sektoru služeb také index zaznamenal nárůst. Dobrého výsledku se dočkalo i odvětví stavebnictví, kde ačkoliv společnosti vyhodnocují současnou situaci jako nepatrně horší, výhled na nadcházející měsíce zaznamenal zlepšení.

Naopak mezi obchodníky se nálada zhoršila, a to především ve velkoobchodním sektoru, kde se zhoršilo jak očekávání do budoucna, tak i hodnocení současné situace. Euro zůstává po zveřejnění zprávy bez výraznějších pohybů, na hlavním měnovém páru je kurz stabilní poblíž hladiny 1,0590 EURUSD, vůči koruně pak česká měna mírně ztrácí k 24,69 EURCZK.