zpět

Německo se stane třetí největší ekonomikou na světě. Přeskočí Japonsko

25.10.2023

Německé hospodářství se na krátkou dobu stane třetím největším na světě. Ukazuje to prognóza Mezinárodního měnového fondu, podle které německá ekonomika předstihne léta stagnující Japonsko. Hrubý domácí produkt Německa tak bude z pohledu celého světa zaostávat jen za Čínou a Spojenými státy.

Už v roce 2027 ale Německo bude bojovat s tvrdým soupeřem, a to s Indií, které v pomyslném žebříčku momentálně náleží pátá příčka. Ekonomický růst Indie za rok se v posledních letech pohybuje nad úrovní šesti procent a prognóza Mezinárodního měnového fondu ukazuje, že minimálně pro další tři nadcházející roky to bude podobné.

Pokud si Indie toto tempo opravdu udrží, podaří se jí už v roce 2026 předstihnout Japonsko a o rok později už i zmíněné Německo. Indie těží mimo jiné i ze silného populačního boomu, neboť před pár měsíci Indie nahradila v pozici nejlidnatější ekonomiky světa Čínu. Ještě lépe je na tom Indie z hlediska pořadí ekonomik vyjádřených v paritě kupní síly. Tam se totiž Indie už nyní nachází na třetí pozici a neztrácí mnoho na druhé Spojené státy a na první Čínu.

Japonsko v posledních letech naopak zažívá silné ekonomické vystřízlivění. Ačkoliv jí po dobu několika desetiletí náleželo v žebříčku světových ekonomik druhé místo, nyní padá směrem dolů.

Hospodářský růst Japonska je v podstatě nulový a na podobných úrovních se v zemi drží i inflace. I kvůli tomu ji na konci roku předběhne Německo, jehož hrubý domácí produkt dosáhne na úroveň 4,43 bilionu dolarů, ukazuje predikce Mezinárodního měnového fondu. Ve srovnání s Japonskem to bude o zhruba 200 miliard dolarů víc.

O první místo mezi sebou dlouhodobě bojuje hlavně Čína a Spojené státy americké. Mnozí odborníci se snaží zjistit a spočítat, zda se Číně někdy podaří USA předstihnout. Odhady se však velmi různí, někteří analytici hovoří o tom, že takový úspěch se Číně nepoštěstí nikdy, jiní ale říkají, že se tak může stát už v roce 2030. Záležet však v každém případě bude na mnoha faktorech.

Odborníci každopádně ve svých analýzách vychází z toho, že Číně se v dalších letech podaří udržet velmi silné tempo hospodářského růstu z posledních roků. Letošní situace v Číně ale ukazuje, že něco takového nemusí trvat věčně.

Růst čínského HDP je sice v pozitivních číslech, oproti původním odhadům ale tamní ekonomika roste mnohem pomaleji, a to hlavně z důvodu silné krize v tamním nemovitostním sektoru. Řada developerů bojuje s obrovskými finančními problémy, které se mohou jednoduše propsat do chodu celé ekonomiky. Rizika jsou zřejmá a tamní komunistický režim se s nimi snaží něco dělat.

Týden The Economist v roce 2022 informoval o tom, že čínská ekonomika se svou velikostí nejvíce přiblíží té americké na úroveň 91 procent. Následně se ale začne toto číslo opět snižovat. V roce 2050 by se měl dostat až na 87 procent. Slabší hospodářský růst v Číně může kupříkladu souviset i s demografickými problémy, neboť míra porodnosti v Číně v posledních letech silně zaostává za tím, co by tamní ekonomika z hlediska budoucnosti opravdu potřebovala.