zpět

Německo roste rychleji, než se čekalo

25.8.2022

Podle finálních výsledků je na tom německá ekonomika přeci jen o něco lépe. Ve 2Q letošního roku meziročně vzrostla o 1,7 %, zatímco první odhady hovořily o růstu jen o 1,4 %. V prvním čtvrtletí však rostla o 3,6 %, takže z tohoto úhlu pohledu se jedná jen o mírnější zklamání.

Dnešní čísla se dají hodnotit jako pozitivní. Nižší tempo růstu než v 1Q 2022 se čekalo, ale růst o 1,7 % ukazuje na páté čtvrtletí po sobě jdoucí, kdy největší ekonomika Evropy roste, a to je skvělá zpráva pro české firmy i domácnosti.  

Domácí ekonomika je na tu německou velmi úzce navázána a co se stane na západ od nás, se s menším či větším zpožděním přenese i k nám. České HDP za 2Q 2022 meziročně vzrostlo o 3,6 %. Dokud Německo vykazuje silnější růst, znamená to, že české podniky nemusejí přicházet o zakázky tak rychle, takže si budou ponechávat i své zaměstnance.

Hlavní otázkou pro nadcházející měsíce je beze sporu téma energií, přičemž cena plynu hraje prim. S jakou cenou a v jakém množství bude proudit plyn a ropa z Ruska v zimních měsících je rébus, který umí vyřešit pouze V. Putin.