zpět

Německo hlásí nejvyšší inflaci od února 1974

30.3.2022

Předběžný odhad německé spotřebitelské inflace za březen ukázal, že ceny porostou výrazně rychleji, než jaká byla předchozí očekávání. Za březen by měly ceny v Německu meziročně vzrůst o 7,3 %. Rychleji se zdražovalo naposledy v roce 1974.

Ještě v únoru rostla inflace „pouze“ o 5,1 %, ale pravdou je, že do únorových čísel měla válka na Ukrajině jen drobný dopad. V březnových číslech je už tento vliv plně započítán a rozdíl více než dva procentní body směrem nahoru je toho důkazem.

Právě dramatický meziměsíční nárůst cenové hladiny o 2,5 % je dokonce nejrychlejší od října 1951. Obě zprávy zatím hovoří o odhadech březnových cen, přesto už nyní je jasné, že ceny v největší ekonomice Evropy letí brutálně nahoru, a to není pro ČR vůbec dobrá zpráva.

Česká republika je na německé ekonomice životně závislá a bez nadsázky se dá číst, že pokud je Německo v pořádku, pak bude i u nás dobře. Platí to však i opačně. Růst cen u našich západních sousedů bude znamenat zdražení dovozů i na naší straně.

V oblasti exportu i importu patří Německu bezkonkurenčně první příčka a je naším hlavním partnerem. Podle nejnovějších dat z ČSÚ za letošní leden plných 21 % dovozu do ČR bylo právě z Německa. U vývozu je závislost ještě větší a činil necelých 33 %.

Zítra zasedá ČNB a na programu je možný pohyb sazeb směrem vzhůru a ve hře mohou být i intervence. ECB zatím sazby nezvedá, ale její čas se s rostoucími cenami v Německu výrazně přiblížil.