zpět

Německé hospodářství nečekaně kleslo

25.5.2023

Německé hospodářství v 1Q skončilo nečekaně velkým poklesem. Dolar nadále zpevňuje. Dnes dorazí data především z druhé strany Atlantiku.

Proti euru se korunu včera udržela v úzkém pásmu 23,64 – 23,68 EURCZK. V rámci regionu si mírné zisky proti společné evropské měně připsal forint, naopak zlotý lehce oslabil. Do konce týdne se žádných domácích dat nedočkáme. Dnes počítáme s tím, že se koruna udrží v pásmu 23,60 – 23,70 EURCZK.

Dolar včera lehce posiloval, když si proti koruně připsal zisk 7 haléřů a den zakončil na hranici 22,00 USDCZK. Proti euru v intradenním vyjádření dolar zpevnil z 1,0800 EUR USD na 1,0760 EURUSD. Večer zveřejněný zápis z posledního jednání Fedu žádné překvapení nepřinesl, nicméně dolar si přes noc připsal další zisky. Důvodem je nejistota ohledně navýšení dluhového stropu v USA, který je potřeba vyřešit do konce měsíce. Nejistota negativně dopadá např. na akcie a naopak přináší zisky „bezpečnému přístavu“ v podobě amerického dolaru. Očekáváme, že dolar může dnes ještě posílit a že se nejspíše udrží nad hranicí 22,00 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE