zpět

Německé ceny v průmyslu rostou o 33,6 %

20.6.2022

Německý index průmyslových cen za květen meziročně vzrostl o 33,6 %, meziměsíčně šel nahoru o 1,6 %.

Dnešní ranní čísla jsou sice v zásadě v souladu s očekáváním trhů, přesto se jedná o další „rekord“, přičemž nové maximum bylo stanoveno vždy v posledním půl roce. Nejvíce se na výrobní inflaci podílí nárůst cen energií, které meziročně zdražily o 87,1 %. Distribuce zemního plynu o 148,1 % a elektřiny o 90,4 %.

Pokud bychom celkové číslo nárůstu průmyslových cen o 33,6 % očistili právě o ceny energií zjistíme, že průmyslová inflace vyskočila jen o 16,5 %. Zdražilo prakticky vše. Ceny kovů vyskočily o 38,1, hnojiv o 110,9 %, dřevěných obalů o 67,4 % a takto bychom mohli pokračovat. Hlavním a v zásadě jediným důvodem je válka na Ukrajině, která vše zdražuje.

Stejné číslo o inflaci průmyslových výrobců v ČR za květen ukázalo, že ceny šly nahoru o 27,9 %. Vždy platí, že to, co se stane v Německu se k nám s různým časovým zpožděním dostane, takže inflace přenesená přes hranice k nám dorazí.

Ceny v průmyslu se nutně projeví do těch spotřebitelských. Inflace v zemích EMU je sice zhruba poloviční než u nás, ale ECB už jasně avizovala, že bude v červenci zvedat sazby právě jako reakci na rostoucí ceny. Nejbližší utažení měnové politiky je už v kurzech plně započítáno a koruna se dnes pohybuje v blízkosti 24,73 EURCZK a eurodolar se otevírá dnešní seanci na 1,0530 EURUSD.