zpět

Německá spotřebitelská důvěra je nejnižší v historii

28.6.2022

Německá spotřebitelská důvěra je dlouhodobě hluboko v červených číslech a na červen nadále padá na -27,4.b. a je tak nejhorší v historii. I během „covidových“ let němečtí spotřebitelé věřili ve zlepšení situace.

Důvěru Němců tlačí dolů především rostoucí ceny a vidina dalších problémů v budoucnu. Ceny rostou velmi svižným tempem, zadlužení země jde nahoru, růst úroků na euru bude prodražovat hypotéky a válka na Ukrajině se ani zdaleka neblíží svému konci, spíše naopak. Obavy o ceny energií, tepla a pohonných hmot jsou tak na místě.

Od května 2020, kdy se spotřebitelská důvěra Němců propadla do mínusu se až do dnešního dne dostala na kladné hodnoty pouze na konci loňského roku. Data na červen však ukazují na nejhlubší propad od začátku sledování statistiky. Zdá se, že ani jeden z těchto faktorů se nevyřeší rychle, a proto se dá počítat s tím, že i v dalších měsících se důvěra Němců ve své budoucí příjmy a stav jejich ekonomické situace nikterak zásadně nezlepší.

To samozřejmě není dobrá zpráva pro českou ekonomiku. Vzhledem k těsné vazbě bude pro nás zásadní problém, pokud Němci zpomalí svoji spotřebu a chuť utrácet. Jakmile budou delší dobu padat maloobchodní prodeje v Německu, s časovým zpožděním to pocítí náš průmysl a bude tak ohrožena jediná hráz před pádem ekonomiky a tou je nízká domácí nezaměstnanost.