zpět

Německá ekonomika přidala a vzrostla o 3,8 %

25.5.2022

Německá ekonomika podle finálních čísel za první čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 3,8 %, což je nakonec lepší výsledek než předchozí odhady. Oproti 4.Q 2021 šla nahoru o 0,2 %.

V meziročním vyjádření se jedná o vyšší růst, což je dobrou zprávou i pro české podnikatele a domácnosti. Německé HDP meziročně roste už čtvrté čtvrtletí po sobě a navíc mírně zrychluje své tempo. Ještě před rokem největší ekonomika Evropy padala o 2,7 %.

Obzvláště dobrý výsledek je však patrný u růstu ekonomiky o 0,2 % oproti posledním třem měsícům loňského roku. Německo se totiž vymanilo z poklesu. Na růstu se podílelo zrychlení tvorby kapitálu a stavebních investic. Pozitivní je zejména fakt, že mezičtvrtletně klesly vládní výdaje o 0,1 %. Podstatně také zpomalil pád spotřeby domácností na -0,1 %. Lepšící se situace v oblasti spotřeby Němců je pravděpodobně nejdůležitějším faktorem pro ČR. Dalším je kondice německého dovozu, ten vzrostl o 0,9 %. 

Tím však dobré zprávou končí a těžké měsíce teprve přicházejí. Spolu s německým HDP dnes dorazil také výsledek spotřebitelské důvěry na červen. I když je výsledek o něco málo lepší než květnová data, čísla jsou doslova studenou sprchou. Důvěra spotřebitelů se zvedla na -26b. z květnových -26,6b.
Očekávání Němců ohledně jejich příjmů vzrostla na -23,7b., ale sklon k utrácení šel dolů na -11,1b. Důvěra spotřebitelů je tedy prakticky na historickém minimu. Vysoká inflace, válka na Ukrajině a nejistota ohledně budoucího vývoje celé situace výrazně promlouvá do apetitu Němců utrácet, což je velmi špatnou zprávou pro české podniky, ale i domácnosti.