zpět

Německá ekonomika pokračuje ve zpomalování

30.1.2023

Německá ekonomika už rok zpomaluje a ve 4.Q 2022 meziročně vzrostla o 1,1 %. Oproti předchozímu čtvrtletí šla dolů o 0,2 %. Klesla tak po téměř dvou letech. Dílčí ukazatele hovoří o lepším výsledku, než jaké byly odhady.

Pro české firmy a podnikatele je výkon německé ekonomiky životně důležitý. Apetit Němců utrácet a podnikové objednávky jsou stěžejní pro další vývoj českého hospodářství. Do Německa míří přes 30 % našeho vývozu, které je tak naším největším obchodním partnerem.

Situace v Německu není zdaleka tak špatná, jak se ještě před několika málo týdny předpokládalo. Nejdůležitější je skutečnost, že Němci se v době nejistoty obávají o svou finanční situaci, a tak polevili v utrácení. Maloobchodní tržby v listopadu klesly o 5,9 %, ale nezaměstnanost se udržela koncem roku na slušných 5,5 %.

Spotřebitelská důvěra jde nahoru a podnikatelské klima roste. Nejpalčivějším problémem je růst spotřebitelských cen. Ty šly naposledy nahoru o 8,6 %, což však představuje podstatné zpomalení růstu, takže i zde se blýská na lepší časy. Mírný pokles německé, tedy i české ekonomiky v letošním roce přijde s velkou pravděpodobností, ale rozhodně bychom neměli hovořit o krizi. Tento pokles výkonu by neměl být ani tak dlouhý, ani tak hluboký jako před deseti lety.