zpět

Němci své ekonomice nevěří

28.6.2023

Důvěra Němců v ekonomiku se za červen propadla na -25,4b. Po osmi měsících růstu se spotřebitelská důvěra v Německu znovu propadá.

Už od prosince 2021 se pohybuje v záporných hodnotách a vůbec nejhorší situace byla v říjnu loňského roku, kdy důvěra spotřebitelů spadla až na -42,8b., ale od té doby pomalu rostla. Až do dneška, kdy byla zveřejněna čísla za červen.

Ono to vlastně není zas až takové překvapení, protože tento týden zveřejněný index podnikatelského klimatu také zaznamenal pád, ale čísla o inflaci, která dorazí zítra by mohla přinést mírné oživení. Pokud by totiž ceny rostly pomaleji než 5% tempem, pak by to znamenalo vítanou vzpruhu a dá se předpokládat, že alespoň u části spotřebitelů by ochladla obava o budoucí příjmy a jejich finanční situaci v dalších měsících.

I tak se však bude jednat o růst cen, na který Němci nejsou příliš zvyklí. Nejvíce a nejrychleji je to vidět na maloobchodních prodejích, které jsou v červených číslech už od loňského května a každý měsíc se propadají v meziročním vyjádření průměrně o 5 %. Němci zcela logicky přehodnocují své výdaje, čímž trpí kasy maloobchodníků.