zpět

Němci se bojí utrácet

1.6.2023

Maloobchodní tržby v Německu za duben meziročně klesly o 4,3 %. Meziměsíčně vzrostly o 0,8 %. Obě čísla jsou sice výrazně lepší než v březnu, ale stále se jedná o jasnou zprávu – Němci neutrácejí.

Dubnová čísla dokázala zlomit nastavený trend z posledních šesti měsíců, kdy se zvyšovala rychlost pádu v útratách Němců. Z tohoto pohledu lze pohlížet na dubnové maloobchodní prodeje jako na úspěch, ale ve výsledku je třeba si přiznat, že pád o 4,3 % není úspěchem a meziměsíční růst o 0,8 % je jen klouzáním po povrchu.

Skutečnost, že Němci mají zavřené peněženky je problém i pro domácí producenty, protože české firmy jsou povětšinou závislé právě na německé spotřebě. Tato situace trvá už přes rok, ale alespoň opticky se blýská na lepší časy. Ve prospěch růstu maloobchodních prodejů bude hovořit nízká srovnávací základna, takže už v květnu bychom se mohli dočkat mírného růstu. K normálnímu stavu a k vyššímu apetitu německých spotřebitelů je zapotřebí zažehnat riziko zhoršení jejich finanční situace a obav ze ztráty zaměstnání.