zpět

Nejslabší koruna od začátku roku

4.8.2023

Zasedání ČNB přineslo koruně ztráty. Intervenční režim na podporu koruny formálně ukončen. Euro nejdražší od začátku roku. Dnes důležitý výsledek z amerického trhu práce.

I když ČNB na svém včerejším zasedání dle očekávání sazby nezměnila, koruna bezprostředně po oznámení výsledku měnově-politického jednání ztratila 20 haléřů na 24,23 EURCZK, aby během odpoledne částečně ztráty zkorigovala. ČNB totiž zveřejnila informaci, že formálně ukončuje svůj platný závazek bránit korunu proti nadměrnému oslabení. Je ale třeba zmínit, že ČNB nemusela na podporu domácí měny na trhu reálně intervenovat už od října loňského roku. ČNB zřejmě počítala, že oznámení o ukončení intervenčního režimu koruně přinese ztráty, protože zároveň zmínila, že obnoví program prodeje části výnosů z devizových rezerv. To by mělo naopak na kurz koruny z dlouhodobějšího pohledu působit pozitivně. Byť se v horizontu dní můžeme dočkat vyšší volatility koruny a tedy případně i dalšího oslabení, pro střednědobý časový horizont nevidíme včerejší rozhodnutí ČNB jako zásadní a očekáváme spíše postupné posilování domácí měny. Nicméně se, vzhledem k ukončení intervenčního režimu ČNB, snížila pravděpodobnost výraznějšího posílení domácí měny oproti zbylým regionálním měnám. Koruna se nejspíše vrátí k obdobné dynamice vývoje jako zbylé středoevropské měny. Pro dnešek počítáme s obchodováním koruny nad hranicí 24,00 EURCZK.

Spolu s ČNB včera o sazbách rozhodovala i britská centrální banka Bank of England. Ta trhy nepřekvapila, když zvýšila základní sazbu (base rate) o 25 procentních bodů na 5,25 % tzn. nové maximum od roku 2008. Jednalo se tak o čtrnácté zvýšení sazeb v řadě od začátku utahování měnové politiky.

Vzhledem ke včerejšímu obecnému oslabení koruny „podražil“ i americký dolar, který z ranní hodnoty 21,90 USDCZK po zveřejnění výstupu ze zasedání ČNB posílil až na 22,20 USDCZK. V podvečer však dolar na trhu ztrácel a proti koruně 10 haléřů z nabitých zisků opět odevzdal. Týdenní výsledky z amerického trhu práce tentokrát zcela kopírovaly očekávání. Pro dnešek očekáváme pohyb koruny v rozmezí 22,00 – 22,20 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE