zpět

Nejlepší důchodový systém na světě měl v roce 2022 Island

15.9.2023

Důchodové systémy napříč světem se v příštích letech dostanou vlivem demografických změn pod velký tlak. Jinak tomu nebude ani v České republice. Ve finančním světě v tomto ohledu působí řada společností, které penzijní systémy hodnotí. Řadí se k nim třeba i Mercer CFA Institute, který stojí za Globálním důchodovým indexem. Jeho analytici letos došli k tomu, že nejlepší důchodové systémy najdeme momentálně v Dánsku, Izraeli, Finsku, Islandu i Nizozemsku.

Mercer CFA Institute sleduje celkem 44 penzijních systémů po celém světě a dohromady se týká celkem 65 procent světové populace. V této konkurenci se pro loňský rok dařilo nejlépe Islandu, který tak podle analytiků má nyní ten nejlepší důchodový systém na světě.

Pozici nejlepšího penzijního systému na světě si Island drží už dva roky v řadě. Analytici z Mercer CFA Institute na něm oceňují, že jde o zdravou kombinaci soukromého a veřejného sektoru.

V Islandu platí, že pro čerpání starobních důchodů je potřeba plnit hned několik kritérií. Žadatel musí v tomto státě žít alespoň čtyřicet let, a to mezi šestnáctým a sedmašedesátým rokem života. Islandský systém uspěl zejména s ohledem na jeho přiměřenost i udržitelnost.

Solidní důchodový systém je podle analytiků z Mercer CFA Institute pozorovatelný i v Nizozemsku. Tamní důchodový systém je postaven na třech pilířích. Konkrétně jde o obecný zákon o starobních důchodech, důchodové připojištění prostřednictvím zaměstnavatele a zároveň se tam řadí i doplňkové individuální penzijní programy.

Pro nizozemský systém rovněž platí, že nárok na důchod má v této zemi každý, kdo splnit zákonný důchodový věk (nyní 66 let a 7 měsíců) a zároveň je pojištěn tak, jak o tom hovoří nizozemský obecný zákon o starobních důchodech.

Autoři studie uvádějí, že nepanuje správná odpověď na to, jak má důchodový systém vypadat. Doplňují, že největší meziroční posun v oblasti finanční stability v loňském roce zaznamenalo Mexiko, které se rozhodlo provést důchodovou reformu.

Země východní a střední Evropy nejsou velkou měrou ve zkoumání zastoupeny. Výjimkou je jen sousední Polsko. Součástí žebříčku tak není ani Česká republika.

Důchodový systém v České republice je v současné době postaven na dvou základních pilířích. Nejprve jde o ten první, státní, pro který je typický průběžný systém vyplácení. Národní rozpočtová rada v souvislosti s prvním důchodovým pilířem v České republice opakovaně upozorňuje na hrozící problém v budoucnu, který souvisí s tím, že dnes vyplácené důchody nebudou bez reforem za několik desetiletí jednoduše možné.

Druhým pilířem českého penzijního systému je ten třetí, který je dobrovolný. Čeští občané mají možnost dobrovolného spoření u specializovaných fondů. Občané nyní mohou vstupovat do účastnických fondů, pro které je typické, že výše vložených prostředků není žádným způsobem garantována.

V minulosti měli Češi možnost vstupovat ještě do transformovaných fondů. Z důvodu velmi nízkého zhodnocení ale v dnešní době už jsou transformované fondy pro případné nové účastníky uzavřeny.

Pár let zpět byl v platnosti ještě druhý penzijní pilíř, který zavedla vláda Petra Nečase. Nástupnická vláda ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL se jej ale rozhodla zrušit.