zpět

Nejčastější krypto podvody v roce 2023

10.10.2023

Které jsou nejčastější podvody s kryptoměnami v roce 2023? Jak ochránit své investice? Cenné informace nás chrání před podvodem.

Kryptoměny jsou příslibem inovací, ale také se s nimi dějí různé nepravosti, zejména v podobě podvodů, kvůli kterým investoři počítají ztráty. Se správnými znalostmi a opatřeními však můžete své prostředky ochránit a bezpečně se pohybovat v prostředí kryptoměn.

Podvody, které zachvátily svět kryptoměn

Nová studie provedená společností CoinKickOff vrhá světlo na převládající krypto podvody v první polovině roku 2023. Výzkumníci analyzovali 232 455 unikátních hlášení a kategorizovali podvody, které dominovaly scéně.

Zpráva odhalila, že na prvním místě seznamu jsou vyděračské podvody s 85 534 případy nahlášenými od roku 2018. V první polovině roku 2023 se však do popředí dostaly podvody s „Ransomwarem“ (Ransomware je malware, jehož cílem je odepřít uživateli nebo organizaci přístup k souborům v počítači). V tomto type podvodu bylo nahlášeno 3 376 případů. To poukazuje na vyvíjející se taktiku, kterou podvodníci používají ke zneužití nic netušících osob.
Kromě těchto podvodů se stále častěji objevují podvody s kryptoměnami „zdarma“. Podvodníci lákají oběti na nabídky kryptoměn nebo cen zdarma a využívají jejich zájmu ke krádeži osobních údajů nebo k instalaci malwaru. Při setkání s takovými nabídkami je důležité zůstat ostražitý a skeptický.

Stojí za zmínku, že podvodníci se často vydávají za známé osobnosti, jako je Martin Lewis nebo Elon Musk, aby získali důvěryhodnost. Tyto podvodné programy spoléhají na lidskou důvěru a emoce, aby mohly uskutečnit své podvodné aktivity.

Modus operandi podvodníků s kryptoměnami

Podvodníci jsou stále sofistikovanější a používají různé taktiky, aby oklamali jednotlivce i organizace. Zneužívají zranitelnosti v systémech inteligentních kontraktů, jak ukázal případ platformy pro výměnu kryptoměn Wormhole, který vedl ke značné ztrátě zabaleného etherea (WETH).

Skupina Lazarus Group, hackerská organizace specializující se na kybernetickou špionáž, projevila velký zájem o decentralizované finanční protokoly (DeFi). Využívají pokročilý malware a využívají své technické znalosti ke krádežím kryptoměn nic netušícím obětem.

Rozšířené jsou také podvody typu phishing, kdy se podvodníci vydávají za renomované subjekty a lstí nutí jednotlivce prozradit citlivé informace. Investiční podvody a sentimentální podvody jsou dalšími oblíbenými cestami, které podvodníci využívají k oklamání obětí.

Nedostatek spolehlivých protokolů typu "poznej svého zákazníka" (know-your-customer, KYC) v odvětví kryptoměn navíc umožňuje podvodníkům působit anonymně a pokračovat v podvodných aktivitách.

Tipy jak se chránit
Přestože jsou potenciální výhody krypto-investic nepopiratelné, je nutné se chránit před tím, abyste se dostali do pastí podvodníků. Zde je návod, co můžete udělat:
•    Buďte informovaní: Při investování do kryptoměn buďte vždy obezřetní. Dávejte si pozor na nabídky slibující vysoké výnosy s malým nebo žádným rizikem.
•    Ověřujte a překontrolujte: Před provedením jakékoli transakce si ověřte legitimitu platforem pro výměnu kryptoměn a peněženek. Typosquatting vás může zavést na podvodné webové stránky.
•    Buďte skeptičtí: Pokud se vám nabídka zdá příliš dobrá na to, aby byla pravdivá, pravděpodobně tomu tak je. Nenaleťte na schémata, která slibují nereálné výnosy bez řádného průzkumu.
•    Zajistěte si své investice: Používejte renomované peněženky a burzy s důkladnými bezpečnostními opatřeními, které snižují pravděpodobnost, že se stanete obětí hackerů nebo podvodníků.
•    Nahlašujte podezřelé aktivity: Pokud se setkáte s podvodem nebo jste se stali jeho obětí, je zásadní jej nahlásit.