zpět

NBP ponechává sazby beze změny

10.11.2022

Měnový výbor polské centrální banky (NBP) včera ve večerních hodinách rozhodl o ponechání roční referenční úrokové sazby na stávající hodnotě 6,75 %.

Výsledek nenaplnil tržní prognózy, které počítaly spíše s mírnějším růstem o 25 bazických bodů na 7% úroveň, sazby tak zůstávají neměnné již třetí zasedání v řadě. Zároveň měnový výbor představil upravenou ekonomickou prognózu, ve které po poklesu hrubého domácího produktu ve druhém čtvrtletí očekává centrální banka zhoršení i v následujících kvartálech, ekonomický výhled tak v projekci podléhá značné nejistotě. Navzdory nedobrému vývoji HDP zůstává situace na pracovním trhu v Polsku velmi dobrá, což se mimo jiné odrazilo i na nedávné statistice míře nezaměstnanosti. Členové rady vyhodnotili, že očekávané oslabení vnějších ekonomických podmínek, spolu se zpřísňováním měnové politiky ze strany hlavních centrálních bank, omezí globální inflaci a ceny komodit, což pomůže dostat polský růst cen blíže inflačnímu cíli.

Připomeňme si, že meziroční míra inflace v Polsku zrychlila v říjnu na 17,9 % z 17,2 % v předchozím měsíci, což byl výsledek v souladu s tržním očekáváním. Podle předběžných odhadů se jedná o nejvyšší hodnotu od srpna 1996, přičemž největší tlak na růst cen vyvíjel opět sektor energetiky a potravin. Navzdory rychle rostoucím cenám Polsko stále patří k zemím v Evropě, kde jsou náklady na základní produkty mnohem levnější než v celé Evropské unii. Pro srovnání, ceny potravinářských výrobků byly v předchozím roce víc než o čtvrtinu levnější než činí průměr zemí EU. Polský zlotý začal po zasedání mírně ztrácet, aktuální kotace vůči české koruně se nachází okolo 5,155 PLNCZK.