zpět

Navzdory všem rizikům trhy pokračují v růstu

21.3.2022

Guvernér Jiří Rusnok se vyjádřil k možným dopadům inflace na ekonomický růst. Koruna pokračuje v posilování.

I přes to, že na svět stále dopadají možná rizika spojená s válečným konfliktem na Ukrajině, obavy a napětí na trzích postupně slábnou. Středoevropské měny a riziková aktiva v posledním týdnu shodně posilovaly, česká koruna vůči euru připisovala zisk přes 2 %, její kurz se nyní pohybuje v rozmezí 24,70 až 24,88 EURCZK.

Svým vyjádřením o víkendu přispěl guvernér Jiří Rusnok, který v nedělních Otázkách Václava Moravce komentoval možná rizika související s vysokou inflací, zejména v projekcích ekonomického růstu země.

„Bohužel takto poskládaná inflační nálož způsobí posléze, troufám si říct, možná až nějakou recesi nejen v české, ale i evropské ekonomice. Obávám se, že se růst sníží dramaticky. Budeme rádi za černou nulu už na konci tohoto roku. Promítne se to bohužel zejména do roku 2023.“

Cyklus růstu úrokových sazeb v minulém týdnu započal americký Fed, který zvýšil svou základní úrokovou sazbu v souladu s očekáváním trhu o 25 bazických bodů. Stejné rozhodnutí o den později učinila také Bank of England. Americký dolar v předešlých dnech mírně ztrácel a cena vůči euru korigovala okolo 1,1100, dnešní obchodování začíná pod 1,1050 EURUSD. Na páru s českou korunou dolar taktéž ztratil, kurz se pohyboval v rozpětí 22,30 až 22,60 USDCZK. Navzdory přetrvávajícímu napětí na geopolitické scéně se minulý týden akciovým trhům mimořádně vydařil. Technologický index NASDAQ uzavíral týden s více než 10% ziskem. Kovy ztrácely a cena ropy konsolidovala kolem stodolarové hranice.

Očekávané události

Polsko dnes zveřejní maloobchodní tržby za měsíc únor.

Data indexu výrobců cen (PPI) dorazí z Německa. Svůj projev bude mít prezidentka ECB Christine Lagarde.

Ze Spojených států dorazí výsledky indexu ekonomické aktivity Chicagského Fedu za únor. Svým komentářem nás dnes obohatí i šéf Fedu Jerome Powell.