zpět

Navzdory nejistotě na trzích koruna neztrácí, naopak

21.1.2022

Dnešní makrokalendář je prázdný. Koruna si vzdor nepříznivým okolnostem drží své zisky.

Negativní zprávy obvykle způsobují oslabování rizikovějších aktiv, kam by se dala zařadit i česká koruna. Ta však v posledních dnech nejen, že nepříznivým událostem vzdoruje (omikron, napětí mezi Ruskem a západem, příchod medvědů na akciové trhy), ale dokonce posiluje. Česká koruna si na páru s eurem drží zisky ze středy. Aktuálně se obchoduje kolem 24,27 koruna za euro. Proti dolaru začíná sílící korunu omezovat sílící dolar na páru s eurem. Hlavní měnový pár EURUSD se včera neúspěšně pokoušel pokořit hranici 1,13 dolarů za euro.

Pozornost na sebe strhly americké akcie. Indexy S&P500 a NASDAQ100 zavíraly na úrovních z poloviny října loňského roku. Od začátku letošního roku jsou pod větším tlakem zejména technologické akciové tituly, které mají tendenci citlivěji reagovat na očekávané zvyšování sazeb ze strany americké centrální banky. NASDAQ100 od začátku roku ztratil téměř 10 %. Otázkou zůstává, zda otěže skutečně přebírají medvědi a jak na případný výplach akciových trhů bude reagovat česká koruna. Dlužno podotknout, že situace na velkých evropských burzách je odlišná, německý DAX zavíral včera dokonce v zelených číslech.

Polsko dnes zveřejňuje data k nezaměstnanosti a průmyslové produkci.

Maloobchodu ve Velké Británii se v prosinci nevedlo dobře a pod výsledek -3,7 % m/m, který výrazně zaostal za očekáváním, se zřejmě podepsal hlavně omikron.