zpět

Napětí na Ukrajině znervózňuje trhy

14.2.2022

Schyluje se skutečně k válečnému konfliktu na Ukrajině? Nejistota na trzích. Velké ztráty pro korunu. EUR za 24,60

Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou by se dalo krájet. Éterem se šíří „zaručené“ zprávy o napadení Ukrajiny Ruskem už v následujících dnech, Rusko toto nařčení samozřejmě odmítá. Celé situaci příliš nepomáhá ani skutečnost, že Rusko s Běloruskem před několika dny zahájilo společné desetidenní vojenské cvičení. První část manévrů se odehrála na hranicích s Ukrajinou, Polskem a Litvou, kde vojáci trénovali ochranu státních a vojenských objektů nebo obranu vzdušných hranic. Druhá část manévrů se má uskutečnit v Černém moři a směřuje tam šest vojenských lodí. Celkem 16 zemí vyzvalo své občany k opuštění Ukrajiny, v sobotu se k nim přidala i Česká republika. O víkendu proběhl telefonický rozhovor mezi americkým prezidentem Joem Bidenem a jeho ruským protějškem Vladimírem Putinem. „Jestliže Rusko napadne Ukrajinu, bude následovat rozhodná a rychlá odpověď“, řekl podle Bílého domu Biden Putinovi. Kreml zatím telefonát oficiálně nekomentoval.

Celá geopolitická mela negativně ovlivňuje trh. Po zveřejnění zprávy amerických tajných služeb o blížící se invazi Ruska na Ukrajinu se investoři začali bát a na trhy dolehl odpor k riziku. Ten se projevil poklesem cen akcií a růstem cen ropy a dalších komodit. Barel ropy Brent uzavíral v pátek na hodnotě 94,44 dolaru za barel, to je nejvyšší uzavírací cena od roku 2014. V době hrozícího válečného konfliktu stoupla cena zlata i pšenice. Po zveřejnění zprávy si výrazně polepšil americký dolar vůči euru, dostal se až na úroveň 1,133. Koruna začala v pátek večer výrazně ztrácet. Vůči euru vystoupala až na 24,60, proti dolaru se dostala až na 21,68.

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagarde se v pátek vyjádřila v rozhovoru pro německou mediální síť Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) k případnému zvýšení sazeb. Nevyřešilo by to žádný ze současných problémů. Zvýšení hlavní úrokové sazby by v současné době jen ohrozilo ekonomický růst a inflaci by stejně nesnížilo. ECB podle ní bude zpřísňovat měnovou politiku postupně a jen v případě, pokud to podmínky dovolí.

Z domova bude dnes dopoledne zveřejněna míra inflace za leden. Odhad trhu je 9,3 %. Dopoledne bude zveřejněno saldo domácího běžného účtu za 4Q loňského roku.

Dopoledne se dozvíme míru inflace za leden u našich slovenských sousedů, odpoledne bude hovořit prezidentka ECB Christine Lagarde.

Z druhé strany Atlantiku nás dnes nic velkého nečeká.