zpět

Nálada v Německu a eurozóně klesá už i ve službách

5.9.2023

Dnes zveřejněný výsledek německého Indexu nákupních manažerů (PMI) ve službách ukázal na výrazné zhoršení. Zatímco v červenci byla ještě zaznamenána hodnota nad "dělící" linií 50 bodů, v srpnu klesla hodnota až na 47,3 bodu, tedy výrazně do oblasti negativního očekávání budoucího vývoje.

Jde o nejhorší výsledek za posledních 8 měsíců. Hlavním důvodem je pokles poptávky, inflační tlaky a pokračující obavy z dalšího ekonomického vývoje.

V celé eurozóně není výsledek o mnoho lepší, když z červencové hodnoty nad 50 body došlo v srpnu k poklesu až na 47,9 bodu, což znamená nejhorší výsledek za téměř 2 roky. Vzhledem k faktu, že k poklesu dochází v největších ekonomikách eurozóny tzn. v Německu, Francii, Itálii a Španělsku, nemůžeme ale dnešní výsledek označit za překvapení. Hlavním faktorem je, sice zpomalující, ale stále aktuální růst cen a nejistota promítající se např. do ochoty zaměstnavatelů nabírat novou pracovní sílu.

Vzhledem k otevřenosti české ekonomiky a její závislosti především na Německu, nejsou dnešní výsledky dobrou zprávou ani pro domácí hospodářství.