zpět

Najímání lidí v USA výrazně zpomalilo

3.6.2022

Včerejší data z amerického trhu práce byla velkým zklamáním. Na postupu Fedu se nic nemění, ale pokud by podobně špatná čísla chodila i v dalších měsících je možné, že centrální bankéři budou muset řadu věcí přehodnotit.

Podle statistiků soukromé podniky v květnu zaměstnaly 128tisíc pracovníků, což je výrazně pod odhady trhů, které počítaly s počtem 300tisíc. Navíc se jedná o nejhorší výsledek od dubna 2020, kdy hodnoty robustně spadly hluboko do červených čísel a docházelo k vlně propouštění.

Konstrukce reportu ADP ukazuje na možné problémy. Většina nově přijatých zaměstnanců našla práci u velkých společností, těch bylo 122tisíc. Středně velké firmy zaměstnaly 97tisíc lidí, ale alarmující je fakt, že malé společnosti celých 91tisíc pracovníků musely propustit.

Jiný pohled ukazuje, že 104tisíc míst bylo vytvořeno v sektoru služeb a pouze 24tisíc připadá na průmysl. Z něj dokonce stavební firmy musely propustit 2000 svých lidí. 

Malé a drobné firmy tvoří důležitou část ekonomiky a pokud tyto společnosti vykazují nutnost propouštění zakládá to do budoucna na možný problém. Není to tak dlouho, kdy Fed začal zvedat základní úrokovou sazbu. K tomu mohl přistoupit také proto, že trh práce v USA se dlouhodobě zlepšoval a bylo tedy možné zaměřit se na řešení inflace. Po včerejších datech se dolar propadl z 1,0695 EURUSD k 1,0750 EURUSD.

Květnová data nepředstavují změnu reality, ale mohou ukázat na rostoucí potíže na US trhu práce, což by v důsledku s vysokou inflací znamenalo, že Fed bude stát před nutným rozhodnutí – řešit inflaci nebo nezaměstnanost?