zpět

Nadhodnocuje CPI hodnotu svých aktiv? Dluhopisy realitního giganta klesají

22.11.2023

Nemovitostní skupina CPI Property Group českého miliardáře Radovana Vítka se stala terčem útoků investiční due diligence společnosti Muddy Waters. Její analytici totiž uvedli, že CPI nadhodnocuje hodnotu svých aktivit a chybně reportuje stav svých hotovostních účtů, a proto se odborníci Muddy Waters rozhodli začít shortovat firemní dluhopisy.

Společnost CPI by měla mít v oběhu úvěry a dluhopisy za asi 7,8 miliardy euro. Po oznámení due dilligence firmy se ale dluhopisy splatnýv lednu 2030 propadl o více než 3 centy na euro, čímž se dostal na nejnižší hodnotu od loňského vydání.

Zpráva společnosti Muddy Waters informuje i o tom, že CPI má provádět i další nesrovnalosti. Některé příjmy mají být ve firemním účetnictví chybně zaúčtovány proti nemovitostem, které byly ve skutečné rovině jen prázdnými pozemky.

Většinový akcionář CPI Radovan Vítek má rovněž svou společnost až drze drancovat, a přitom hodnotu podnikových aktiv výrazně nadhodnocovat.

Obavy také panují o integritu účtů, neboť firemní účetnictví se odborníkům z Muddy Waters zdá přinejmenším nahodilé. Zpráva Muddy Waters zároveň podrobně analyzuje čtyři transakce v celkovém objemu kolem 441 milionů eur, u kterých uvádí, že hotovost a účty nemovitostí "by mohly být chybně uvedeny“. Transakce se zaměřují na nemovitosti a změny majitelů firem mezi různými vlastníky prostřednictvím holdingových společností.

Při pohledu do podnikové strategie CPI Property Group je patrné, že firma v poslední době začala výrazněji prodávat svá aktiva. Po výrazné akviziční horečce se tím snaží alespoň částečně umazat velký dluh.
Na snižování nakumulovaných dluhů se CPI zaměřuje už od akvizicí rakouských pronajímatelů Immofinanz a S Immo v roce 2022, kvůli kterému si CPI muselo vzít úvěr ve výši 2,7 miliardy euro, z čehož přibližně 1,7 miliardy eur splatila prostřednictvím prodejů, nového financování a hotovosti.

Pro podnik jde o vysoce aktuální cíl, neboť i kvůli vysokým úrokovým sazbám se dluhové financování této společnosti každým dnem prodražuje a zároveň každodenně snižuje ocenění podnikových aktiv.

Zpráva o tom, že společnost Muddy Waters vstoupí do krátkých pozic přichází jen den poté, co vedení společnosti CPI povýšila svého finančního ředitele do pozice generálního ředitele. Tím chce dát podle odborníků najevo, že snižování vysoké zadluženosti je nyní pro CPI aktuálně velkou prioritou.

Společnost CPI Property Group vlastní nemovité věci zejména v Německu, Polsku a České republice. Zaměřuje se i na jiné ekonomiky ve střední a východní Evropě. Hodnota nemovitosti byla k 30. červnu letošního roku odhadnuta na 20,3 miliardy euro. To je ale o 0,6 milionu euro méně než na konci roku 2022. Většinovým akcionářem firmy je dlouhodobě Radovan Vítek, kterému náleží podíl ve výši 86 procent.

Společnost Muddy Waters na sebe v posledních měsících upozornila už poněkolikáté. Mezi významné úspěchy se řadí třeba prokázání podvodů v čínské firmě Sino-Forest, jejíž akcie byly obchodovány v Kanadě. Po vydání zprávy odepsaly akcie tohoto podniku více než 70 procent a v návaznosti na to tato společnost vyhlásila bankrot.