zpět

Na východní frontě klid…

17.2.2022

Na východě Ukrajiny je zatím klid. Středa zajímavé pohyby kurzů nepřinesla. Zajímavější data dnes pouze z USA.

Jako na malé houpačce si musela ve středu připadat česká koruna. Během dopoledne se ještě obchodovala těsně pod hranicí 24,40 EURCZK, před polednem krátkodobě získala 10 haléřů, aby ale obchodování zakončila de facto na své ranní otevírací hodnotě. Obdobným vývojem si včera proti euru prošel i kurz polského zlotého, maďarskému forintu se včera nedařilo a proti společné evropské měně 0,4 % odepsal. Dopoledne vcelku přálo rizikovějším aktivům, když si zisky připisovaly akciové burzy napříč světem. Důvodem byl zřejmě fakt, že nedošlo k ruskému útoku na Ukrajinu, o středě se v této souvislosti na celé řadě zpravodajských serverů mluvilo. Pokud předpokládáme, že se bude situace na rusko-ukrajinské hranici uklidňovat, má koruna prostor k mírným ziskům.

Středeční obchodování eurodolaru patřilo k těm klidnějším, když se „fiber“ bez jasného směru udržel v pásmu 1,1350 – 1,1395 EURUSD. Dolar se dočkal odpoledne chvilkové podpory od lepších amerických výsledků maloobchodních tržeb a průmyslové produkce. Další směřování eurodolaru je do značné míry odvislé od napětí na východě Ukrajiny. V případě uklidnění situace je v krátkodobém horizontu pravděpodobné zpevnění eura i koruny. Za měsíc ale bude zasedat americká centrální banka Fed a nejen že je aktuálně zvýšení sazeb na dolaru v podstatě jisté, ale velmi také vzrostla šance na výraznější utažení měnové politiky. Večerní zveřejnění zápisu z posledního jednání Fedu nic nového nepřinesl. Dnes očekáváme pohyb dolaru v pásmu 21,35 – 21,55 USDCZK.

Čtvrtek žádná ekonomická data ze střední Evropy nenabídne. Pozornost trhů bude i nadále upřena na východní hranici Ukrajiny.

Ani z eurozóny dnes žádné zajímavé ekonomické výsledky nedorazí. Za zmínku stojí pouze dopoledne zveřejněný bulletin ECB, na jehož základě Výkonná rada ECB formuje svou monetární politiku.

Z druhé strany Atlantiku se dnes ve 14:30 SEČ dočkáme lednových dat z amerického realitního trhu v podobě počtů udělených stavebních povolení a nově započatých staveb domů. Jako každý čtvrtek ve stejném čase dorazí i týdenní data z tamního trhu práce.