zpět

Na trhu práce chybí více než 100 tisíc lidí

8.3.2022

Domácí únorová nezaměstnanost klesla na 3,5 % a je tak na špičce EU. Dílčí pohled však ukazuje na stále přetrvávající problém v rozevřených nůžkách mezi počtem uchazečů o práci a volnými pracovními místy. Na domácím trhu chybí přes 100 tisíc lidí.

Zajímavý je také fakt, že zatímco nezaměstnanost žen stagnovala na 3,7 %, nezaměstnanost mužů klesla na 3,4 %. Nůžky se tedy rozevírají i mezi pohlavími, což je v zimních měsících dáno především sezónními a stavebními pracemi.

Samotný výsledek nezaměstnanosti 3,5 % není žádné velké překvapení. Trh práce stále vykazuje silné známky přehřátí. Počet lidí bez práce se dostal na 263 tisíc, zatímco volných pracovních míst je už téměř 364 tisíc a číslo stále roste. Tento nepoměr sice trvá už od ledna 2018, ale ani v dnešní době neevidujeme známky zlepšení.

Část této mezery na trhu práce za normálních okolností vyplňovali zahraniční pracovníci, kteří jsou ochotni pracovat za nižší mzdy, a především vykonávají práce, o které Češi nejeví zájem. To se však v posledních měsících změnilo vlivem omezení cestování z důvodu opatření proti COVID 19.

Kvůli válce na Ukrajině se to však může částečně změnit. Část Ukrajinců pracujících v ČR odešla bránit svou zemi, ale zdá se, že počet uprchlíků převyšuje původní odhady. Někteří z nich budou chtít pracovat a firmy se už hlásí s nabídkami práce. Tento faktor by mohl dostat nezaměstnanost opět mírně dolů.

Obava Čechů, že jim tito lidé budou brát práci jednoznačně ztroskotává na tom, že zmíněné pozice byly na trhu dlouhodobě volné bez zájmu. Pokud dojde k masivnějšímu zaměstnávání uprchlíků z Ukrajiny, může to znamenat splasknutí tlaků na růst mezd. Reálná mzda díky inflaci za 4.Q2021 dokonce snížila o 2 %. Ceny dál robustně porostou a v kombinaci situací na trhu práce, která přichází je jasné, že reálné mzdy zažijí strmý pád.