zpět

Na české koruně klid

29.11.2022

Česká koruna vyčkává na makrodata ve druhé části týdne. Evropa na vlně lepších zpráv o stavu německé ekonomiky. Protesty v Číně a potíže Apple oslabují americký dolar.

Česká koruna na začátku nového týdne příliš pohybu nepředvedla. Chyběly jí výraznější domácí i zahraniční impulzy. Pondělní obchodování zakončila posílením na 24,32 EURCZK. Polský zlotý posílil podobně na 4,67 EURPLN a maďarský forint taktéž na 405 EURHUF. V tomto úspěšném tažení středoevropských měn hraje roli určité zmírnění napětí na trzích díky dobrým číslům německých indexů podnikatelské nálady PMI a Ifo a obecně díky zlepšení situace ve světových dodavatelských řetězcích. Navíc ve čtvrtek v Německu zřejmě začne fungovat první plovoucí terminál na LPG, který by mohl zásobovat i Českou republiku… Pozitivní očekávání na české koruně je třeba ale do jisté míry brzdit. Bude důležité, zda české PMI ve čtvrtek dopadne také tak pozitivně jako v Německu. A navíc, i kdyby se tak stalo, i ta německá jsou stále ve výrazně záporných číslech. Maďarský forint stojí před ještě větší výzvou než koruna (výrazně vyšší inflace, pokračující nejistota ohledně čerpání z fondů EU, potíže s pohonnými hmotami), takže tamní očekávání jsou ještě více riziková. Polsko se potýká se zpomalením průmyslu, nicméně v posledních dnech třeba ohromuje svými masivními zbrojními plány a proklamací, jak důležitou pozici v Evropě díky své skvělé armádě má. Zbývá se tedy poprat s vnitřními společensko-politickými rozpory a Polsko by se mohlo s ohledem na zahraniční politiku Ruska dlouhodobě drát do vyšších pater evropské velmocenské struktury. Pro dnešek očekáváme českou korunu v pásmu 24,30 – 24,40 EURCZK.

Protesty v Číně proti politice nulové tolerance v boji s covidem spolu s propadem akcií Apple kvůli výpadku v čínské výrobě v pondělí na eurodolaru působily spíše ve prospěch eura. Dolar ale během dne velkou ztrátu z dopoledne nakonec smazal a denní seance skončila v podstatě tam, kde ráno začala (1,03 EURUSD).

Více k očekávaným událostem ZDE