zpět

Míra inflace opět zrychlila

10.12.2021

Dnešek bude ve znamení inflace. Včerejší obchodování žádné větší pohyby nepřineslo.

Hlavním tématem dnešního obchodování na finančních trzích bude inflace (CPI). Tu již stihlo zveřejnit Německo, které zaznamenalo meziroční nárůst o 5,2 %, což se shoduje s obecným očekáváním analytiků. Tuzemskou inflaci dnes ráno v 9:00 zveřejnil i Český statistický úřad. Cenová hladina v meziročním vyjádření zrychlila na 6 %. Inflačním tlakům aktuálně nepomáhají ani nové rekordy cen emisních povolenek a elektřiny.

Koruna se včera většinu dne vůči euru obchodovala v úzkém pásmu 25,42 – 25,47 EURCZK. Žádné větší pohyby nenastaly ani na páru s dolarem, kde jsme se drželi v podobně úzkém rozpětí 22,46 – 22,53 USDCZK. Za nižší aktivitu na trhu mohl do jisté míry také prázdný makroekonomický kalendář, který nabídl pouze počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti za první prosincový týden v USA, což pomohlo dolaru po středeční ztrátě zpevnit na hlavním měnovém páru pod 1,1300 EURUSD. Zahýbat kurzem dolaru může dnes v odpoledních hodinách výsledek spotřebitelské inflace za listopad, který by mohl napovědět jakou rétoriku zvolí FED na svém středečním zasedání.

Z domova

Český statistický úřad dnes ráno zveřejnil inflaci, která dle odhadů v meziročním vyjádření vzrostla na 6 %.

Z Evropy

Dnes vystoupí se svými projevy hned několik členů Evropské centrální banky, nejvíce sledovaný však bude komentář prezidentky ECB Christine Lagarde. Kurzotvorná data pak přijdou zejména z Velké Británie, odkud se dozvíme výsledky HDP, průmyslové produkce a obchodní bilance.

Z USA

Hlavní zprávou dne pro americký dolar bude oznámení inflace za měsíc listopad. Výsledky se dozvíme v odpoledních hodinách, přesněji ve 14:30 SEČ.