zpět

Mikuláš české koruně nadělil další zisky, forint a zlotý zřejmě zlobily

6.12.2022

Česká koruna stále ještě velmi silná, prognóza ale hovoří o brzké změně. Vývoj v Číně naplňuje trhy optimismem. Zasedání ECB a Fedu již příští týden.

Česká koruna včera posílila a pondělní obchodování zakončila na 24,32 EURCZK. Nejnovější výhledy s takto silnou korunou pro další měsíce rozhodně nepočítají, odhady pro konec roku jsou někde kolem 24,60 EURCZK, příští rok by měla koruna slábnout ještě výrazně více (příčinou nejspíše bude hlavně utlumenější vývoj tuzemské ekonomiky). Pro českou ekonomiku mohl být aktuálním povzbuzením mírný vzestup německých podnikových objednávek, který je důsledkem zlepšující se situace v dodavatelských řetězcích. Polský zlotý i přes překvapivě dobrý vývoj polské inflace během pondělí oslabil na 4,7 EURPLN. Maďarský forint se propadl na 413 EURHUF. Prozatímní situace s nedostatkem benzinu v zemi a tlaky z EU na odebrání 7,5 miliardy EUR kvůli nezájmu o řešení korupce maďarské měně s tímto vývojem pravděpodobně moc nepomohou. Pro dnešek očekáváme českou korunu v pásmu 24,30 – 24,40 EURCZK.

Dolar včera proti jednotné evropské měně několikrát oslabil, ale vždy ztrátu rychle smazal a udržel se na 1,05 EURUSD. Aktuálně do kurzu hodně mluví překvapivý vývoj ohledně proticovidových opatření v Číně, kde zřejmě veřejnost na vládu vyvinula nečekaně silný tlak. Příští týden ale přijde zasedání ECB a Fedu, kde zejména druhé jmenované zasedání (ECB už své záměry několikrát jasně dala najevo) může přinést nové a zajímavé impulzy pro vývoj kurzu eurodolaru.

Více k očekávaným událostem ZDE