zpět

MicroStrategy opět generuje zisk a v současné době vlastní bitcoin v hodnotě 4,4 miliardy dolarů.

3.8.2023

MicroStrategy, přední americká firma v oblasti business inteligence, se nejen vrátila k zisku, ale také nashromáždila ohromující hodnotu 4,4 miliardy dolarů v Bitcoinech. Ve druhém čtvrtletí letošního roku společnost vykázala čistý zisk 22,2 milionu dolarů, což je výrazný obrat oproti čisté ztrátě 1,1 miliardy dolarů ve stejném období loňského roku. Tento působivý úspěch je z velké části přičítán prudkému nárůstu ceny Bitcoinu.

Vzestup ziskovosti

Ve své zprávě o výsledcích za 2. čtvrtletí společnost MicroStrategy zveřejnila, že její posun od masivních ztrát k ziskovosti byl způsoben především menší ztrátou ze znehodnocení digitálních aktiv ve výši 24,1 milionu USD oproti ohromující ztrátě ve výši 917,8 milionu USD ve 2. čtvrtletí roku 2022. Ke znehodnocení digitálních aktiv dochází, když tržní cena Bitcoinu klesne pod cenu, za kterou byl pořízen.

Během druhého čtvrtletí se cena Bitcoinu pohybovala mezi 25 000 a 30 700 dolary. K výraznému růstu však došlo v polovině června, kdy bylo komisi pro cenné papíry a burzy předloženo několik nových spotových fondů obchodovaných s Bitcoinem. Tato rally přispěla k působivým finančním výsledkům společnosti MicroStrategy.

Držba bitcoinů a strategie

K 31. červenci 2023 dosáhl objem držených bitcoinů společnosti MicroStrategy úctyhodných 152 800 Bitcoinů. Finanční ředitel Andrew Kang zmínil, že společnost využila hotovost z provozních činností k tomu, aby přidala další Bitcoiny do své rozvahy, což bylo způsobeno slibným pozadím institucionálního zájmu, účetní transparentností a rostoucí regulační jasností Bitcoinu.

V nedávném rozhovoru pro agenturu Bloomberg vyjádřil předseda představenstva společnosti MicroStrategy Michael Saylor přesvědčení, že nedávné donucovací kroky Komise pro cenné papíry a burzy nakonec budou působit ve prospěch Bitcoinu. Saylor vidí Bitcoin jako maják jasnosti uprostřed chaosu na trhu kryptoměn, zejména s ohledem na to, že se jedná o jedinou kryptoměnu, kterou předseda SEC Gary Gensler vyloučil z toho, aby byla považována za cenný papír.

Pokračující růst a plány do budoucna

Jen ve druhém čtvrtletí získala společnost MicroStrategy dalších 12 333 Bitcoinů za 347 milionů dolarů. K 30. červenci společnost nakoupila dalších 467 BTC, čímž se její celkový zůstatek Bitcoinů při současných cenách zvýšil na neuvěřitelných 4,5 miliardy dolarů. Aby společnost MicroStrategy dále posílila svou pozici, plánuje prodat akcie v hodnotě až 750 milionů dolarů na nákup Bitcoinů a další obecné firemní účely.

Cena Bitcoinu v průběhu roku 2023 nadále stoupala a od začátku roku zažila 79% nárůst. Co se týče ceny akcií společnosti MicroStrategy, ta zaznamenala neuvěřitelný vzestup, když se téměř ztrojnásobila ze 145,02 USD za akcii 3. ledna na 434,98 USD v době psaní tohoto článku.

Závěrem lze říci, že působivý obrat společnosti MicroStrategy ze ztráty do zisku a její akumulace Bitcoinů v hodnotě miliard dolarů poukazují na rostoucí význam kryptoměn ve firemním světě. Příběh Bitcoinu se nadále rozvíjí a roli společností, jako je MicroStrategy, při utváření jeho budoucnosti nelze podceňovat.

Klíčové poznatky:

Společnost MicroStrategy vykázala ve druhém čtvrtletí čistý zisk 22,2 milionu dolarů, což je výrazné zlepšení oproti čisté ztrátě 1,1 miliardy dolarů ve stejném období loňského roku.

Ztráty ze znehodnocení digitálních aktiv se ve druhém čtvrtletí snížily na 24,1 milionu dolarů oproti 917,8 milionu dolarů v předchozím roce.

Cena Bitcoinu zaznamenala ve druhém čtvrtletí výrazné výkyvy, přičemž v polovině června došlo k nárůstu díky novým spotovým burzovním fondům obchodujícím s Bitcoinem.

Společnost MicroStrategy nyní drží úctyhodných 152 800 Bitcoinů a plánuje prodat zásoby v hodnotě až 750 milionů dolarů na další akvizice Bitcoinů.

Cena Bitcoinu nadále stoupá a od začátku roku vzrostla o 79 %.