zpět

Memecoin míří na kryptoměnovou burzu Binance

1.11.2023

Binance, největší kryptoměnová burza světa, před pár dny představila novou kryptoměnu Memecoin. Jak už název této kryptoměny napovídá, Memecoin v praxi nemá žádné využití a jednoduše řečeno neumí vůbec nic. Potvrzují to i oficiální stránky projektu, ve kterém stojí hláška “No utility, no roadmap, no promises, just 100 % memes.”

Mnozí si lámou hlavu nad tím, proč se kryptoměna Memecoin vlastně dostala až na kryptoměnovou burzu Binance, a to zvlášť, když tržní podíl Binance dosahuje více než padesátiprocentní hodnoty. Vedení této burzy zároveň zařazuje do své struktury jen kryptoměny, které nejprve musí splnit velmi přísná kritéria.

Memecoin je projektem ekosystému Memeland, který vznikl teprve v loňském roce, a kromě Memecoinu za ním stojí i celá řada dalších projektů. A právě to je ten hlavní důvod, proč kryptoměnovou burzu Binance tento token zaujal. Stojí za ním lidé, kteří připravují celou řadu dalších projektů, a právě to dělá z Memecoinu velmi solidního kandidáta na úspěšnou kryptoměnovou investici. Provázanost s dalšími projekty by tak v budoucnu mohla z této investice učinit velmi solidního aspiranta na pěkné zhodnocení.

První významnější projekt Memelandu se týkal NFT kolekce The Potatoz, který získal v posledních měsících velkou sledovanost na sociálních sítích a na Twitteru jej sleduje už téměř dva miliony lidí. V rozhraní na Discordu se nachází a komunikuje mezi sebou až 270 tisíc členů. Vzniklá NFT sbírka čítá celkem 9 999 profilových obrázků a nejprve bylo možné ji získat jen za transakční poplatek. Od té doby ale hodnota citelně vzrostla a aktuálně se The Potatoz obchodují za 1,8 ETH.

Projekt v posledních dnech zásadně těžil právě i z uvedení kryptoměny Memecoin na burzu Binance a podobně tomu tak bylo i s dalšími záměry ekosystému Memeland. Podobná sbírka o 9 999 profilových obrázcích s názvem The Captains na tom je stejně a během uplynulého víkendu se ji podařilo překročit dokonce hranici 5 ETH.

S podobnými projekty ale ekosystém Memeland do budoucna nekončí. Plánují spustit svůj vlastní metaverse s názvem Treasure Islandz, který by měl v budoucnu plnit roli jakéhosi Tripadvisoru. Dále se počítá i s vytvořením dalšího metaverse s názvem GMGM.com, o kterém tvůrci uvažují tak, že se má stát kanálem, který se bude velmi podobat OnlyFans. Třetím velkým metaversem má být i Petrland pro milovníky zvířat.

Celkové množství Memecoinů se pohybuje kolem 69 miliard kusů a někteří odborníci se obávají, jestli cena při svém zalistování nebude vyšší, než by měla být. K zalistování dojde už 3.11 a v oběhu bude v den spuštění celkem 12,75 % všech Memecoinů.

Lze každopádně očekávat, že cena Memecoinu se nebude dlouhodobě obchodovat na vysokých hodnotách. Jednou z možných investičních strategií však může být DCA, neboli průměrování nákladů.

V případě aplikace této strategie v praxi platí, že jednotlivec investuje pevnou částku do aktiva v pravidelných intervalech a v průběhu času průměruje své náklady, čímž do určité míry eliminuje dopady cenových výkyvů. Jde o ideální strategii pro všechny, kteří uvažují o investicích do volatilních aktiv. Tato strategie by se mohla v případě Memecoinů vyplatit a do budoucna přinést investorům slušné zhodnocení.