zpět

Maloobchodní tržby v ČR dál padají

10.7.2023

Podle dnešních dat z ČSÚ tržby maloobchodníkům v květnu klesly o 6,1 %, znamená to už 13. měsíc klesání po sobě. Češi neutrácejí za potraviny, ale za pohonné hmoty.

Dnešní číslo je špatné především z toho důvodu, že nepomohla ani nízká srovnávací základna s loňským rokem. Loňský květen byl totiž prvním měsícem, kdy maloobchodní tržby šly dolů. Tento faktor by měl letošní tržby katapultovat do kladných hodnot, ale není tomu tak. Dál pokračuje pád, což dokládá, že situace spotřebitelů není dobrá.

Chuť Čechů utrácet je přímo úměrná jejich obavám o budoucí finanční situaci a ty jsou vysoké. Nadále přetrvává velký růst cen, HDP prakticky neroste a tempo zadlužení státu je robustní. K tomu se ve druhé polovině léta přidají debaty o tom, jaká bude letošní zima s ohledem na cenu tepla a elektřiny.

Útraty za jídlo klesly meziročně o 6,4 % a u nepotravinářského zboží šly dolů 9,2 %. Za pohonné hmoty naopak Češi utratili více než loni v květnu o 11,5 %. Za oděvy a obuv spotřebitelé nechali v kasách obchodníků o 12,4 % méně, za kulturu o 7,2 % a za výrobky pro domácnost o 16,2 %. Přes internet lidé utratili o 8 % méně než loni.

Na neochotě více utrácet se nejspíš nezmění nic ani v dalších měsících. Češi budou dál významně přemýšlet nad svými útratami.