zpět

Maloobchodní tržby překvapily růstem, situace se zlepšuje

12.3.2024

Češi meziročně nechali v lednu v kasách maloobchodníků o 2,4 % více než loni. Znamená to, že tržby rostou už třetí měsíc v řadě, ale naprosto nepatrným tempem. I tak je to dobrá zpráva.

Útrata Čechů byla v posledních téměř dvou letech trvale záporná a meziroční vyjádření ukazovalo na často robustní pokles. Trend se nyní otáčí a tržby prodejcům rostou už tři měsíce v řadě. To je skvělá zpráva a nic na tom nekazí ani skutečnost, že růst byl skutečně minimální. Dnešek situaci mění.

Češi začali věřit v to, že zbytek roku bude ve znamení lepší finanční situace. Nezaměstnanost je stále velmi nízká, inflace klesá rychleji, než jaké jsou předpoklady, ČNB jde se sazbami dolů a nastavený trend bude pokračovat a z určitého pohledu by se mohl probouzet i německý průmysl.

Celkově šly tržby nahoru meziročně o 2,4 %, za nepotravinářské zboží Češi utratili o 4 % více než loni, za potraviny o 0,4 % a za pohonné hmoty o 2,3 %. Vše ukazuje na to, že Češi si více dopřávají zbytných věcí, což je pro ekonomiku skvělou zprávou.