zpět

Maloobchodní prodeje v Polsku dál klesají

22.8.2023

Maloobchodní tržby v Polsku v uplynulém měsíci meziročně klesly o 4 %, což je více než tržní prognózy ve výši -3,3 %, zároveň se jedná o šestý měsíc za sebou pokračujícího poklesu polské maloobchodní aktivity.

V červenci pokles maloobchodních tržeb meziročně zaznamenaly všechny zahrnuté skupiny, s výjimkou sektoru motorových vozidel, motocyklů a dílů, ve kterém tržby vzrostly o 3,8 %. Největší pokles maloobchodních tržeb pak vykázaly prodeje ze skupiny novin, knih a ostatních prodejů ve specializovaných prodejnách. Výrazný pokles tržeb byl zaznamenán také v odvětví nábytku, elektroniky a domácích spotřebičů. Taktéž potraviny, nápoje a tabákové výrobky zaznamenaly značný pokles prodejů. Naopak v meziměsíčním vyjádření došlo k mírnému nárůstu maloobchodní aktivity, a to o 1,9 %, kdy k největšímu nárůstu oproti předchozímu měsíci došlo u prodejů přes internet, zejména se pak zvýšil i podíl tržeb přes internet na celkových tržbách maloobchodních prodejců.

Pokračující úpadek polských maloobchodních tržeb zlotému příliš nesvědčí, i proto si během úterní obchodní seance začíná připisovat mírné ztráty. Šéf polské centrální banky Adam Glapinski v minulém měsíci uvedl, že měnový výbor by mohl přistoupit ke snížení referenční sazby o 25 bazických bodů již v září. To se však bude odrážet zejména od toho, jak bude dále pokračovat vývoj spotřebitelských cen v zemi. Potenciální snížení sazeb by znamenalo první pohyb polských úrokových sazeb směrem dolů za více než tři roky.