zpět

Makrodata se probouzejí po „prodlouženém víkendu“

20.9.2022

Evropská makrodata dnes po pondělní pauze ožijí. Německá ekonomika se děsí tuhé zimy. Britská libra stále slábne a pokračuje tak v prolamování historických „rekordů“. Americké trhy v napětí před zítřejším zasedáním Fedu.

Vzhledem k poklidné pondělní situaci na finančních trzích (státní pohřeb britské královny spolu s prázdným makroekonomickým kalendářem) oscilovala česká koruna v pásmu 24,47 – 24,52 EURCZK, kam ji minulý týden dovedlo globální dění, zejména pak výsledek americké inflace. Podle komentářů členů ČNB před blížícím se zářijovým zasedáním se dá očekávat, že úrokové sazby se nejspíše měnit nebudou. Takže budou-li trhy podobně klidné jako za poslední dny, může koruna v těchto poměrně silných pozicích i díky intervencím ČNB vydržet. Maďarský forint včera sice oproti jednotné evropské měně posílil ze 407 EURHUF na 397 EURHUF, nicméně se stále, ve srovnání se zbylými regionálními měnami, drží velmi slabých úrovní. Na vině je v posledních dnech hlasitá kritika politické situace v zemi ze strany Evropského parlamentu a hrozící sankce. Polský zlotý oproti tomu během pondělí posílil ze 4,72 na 4,70 EURPLN. Ostatně Polsko má za sebou slavnostní víkendové otevření kanálu přes Viselskou kosu k Baltskému moři, který znamená zmírnění vlivu Ruska na polskou ekonomiku (doposud bylo Polsko závislé na povoleních průplavu přes ruské vody). Jasnou symbolikou bylo načasování ceremoniálu na 83. výročí sovětské invaze do Polska v roce 1939. Pro dnešek očekáváme, že se česká koruna udrží v pásmu 24,48 – 24,58 EURCZK.

Eurozónu nadále sužuje kritická situace se zásobami plynu. Německé zásobníky plynu jsou sice plné skoro z 90 % a koncem týdne se odehrají důležitá jednání o dovozu zkapalněného zemního plynu ze Spojených arabských emirátů, i tak ale německé hospodářství přepokládá nutnost omezit vytápění domácností a bude se modlit za mírnou zimu, která by mohla situaci výrazně ulehčit. V opačném případě by se země mohla dostat do recese, což by u této stěžejní evropské ekonomiky mělo kardinální dopad i na řadu menších ekonomik v okolí a na celou eurozónu.

Eurodolar se včera po většinu dne držel pod hranicí parity a nad tuto psychologickou úroveň se dostal až v závěru obchodování. V poslední době to zažil již několikrát a je otázkou, zda se mu podaří nad magickou hranicí udržet dlouhodobě. Proti koruně se dolar obchodoval v rozmezí 24,48 – 24,60 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE