zpět

Maďarsko opět v problémech

8.12.2022

Polská centrální banka opět nechává sazby beze změny. Maďarsko čelí krizi na čerpacích stanicích. Česká koruna i přes nepříznivé výhledy mírně posílila.

Česká koruna se i během včerejšího dne udržovala v blízkosti silné úrovně 24,30 EURCZK, přičemž se nakrátko dokázala podívat i pod tuto hladinu. Z hlediska regionálních makrodat stojí za zmínku vedle dnešní statistiky domácí listopadové nezaměstnanosti i včerejší zasedání polské centrální banky (NBP). Představitelé měnového výboru NBP si odhlasovali ponechání základní sazby na stávající úrovni 6,75 %, přičemž byla zmíněna poslední dobou oblíbená formulace, že budoucí rozhodnutí o měnové politice budou i nadále záviset na příchozích ekonomických údajích. Mimo jiné centrální banka také uvedla, že bude připravena intervenovat na měnovém trhu v případě nutnosti zamezení dalšího oslabování polského zlotého. Výčet makrodat ze střední Evropy dnes bude pokračovat v Maďarsku, kde bude zveřejněn údaj o listopadové spotřebitelské inflaci, analytici očekávají, že ceny v Maďarsku šly i v listopadu opět nahoru. Této situaci do budoucích týdnů nepomůže ani aktuální krize na maďarských čerpacích stanicích vyvolaná regulační politikou cen pohonných hmot ze strany maďarské vlády, která loni zavedla cenový strop pro benzin a naftu a dodavatelé tak z maďarského trhu začali hojně odcházet, jelikož by museli prodávat paliva pod cenou. Není se tak čemu divit, že poslední hráč na trhu maďarská skupina MOL začátkem týdne oznámila, že se blíží konci svých kapacit a je tedy nutné řešit otázku zvýšení dovozu, aby se zamezilo kompletnímu kolapsu na čerpacích stanicích. Reakcí ze strany maďarské vlády bylo okamžité zrušení cenového stropu takřka přes noc, což vyvolalo bleskové zdražení pohonných hmot, zároveň situace opět prohloubí negativní vývoj cenového růstu v zemi.

Vývoj na hlavním měnovém páru se během včerejšího dne nijak výrazně neměnil, kurz se stále drží nad hranicí 1,0500 EURUSD, přičemž o dalším směřování napoví pravděpodobně až zasedání centrálních bank příští týden. Z USA dnes dorazí pouze pravidelná statistika z pracovního trhu, oblast eurozóny dnes zůstane také bez významnějších dat, pouze ve večerních hodinách nás obohatí svým komentářem prezidentka ECB Christine Lagarde.

Více k očekávaným událostem ZDE