zpět

Maďarské zdražování opět zpomaluje

8.8.2023

Index spotřebitelských cen v červenci zpomalil tempo růstu na 17,6 % v meziročním vyjádření, meziměsíčně se pak ceny zvýšily pouze o 0,3 %, jedná se o nejnižší hodnotu za posledních 11 měsíců.

Maďarský centrální statistický úřad dnes zveřejnil nejnovější data o míře růstu spotřebitelské inflace v zemi. Ta ukázala na pokračující pokles tempa růstu cen již pátý měsíc v řadě, kdy v červenci ceny meziročně vzrostly o 17,6 % oproti 20,1 % z předchozího měsíce, což je výsledek v souladu s očekáváním analytiků.

Nejvyšší zdražení bylo za posledních dvanáct měsíců zaznamenáno v sektoru energetiky, zejména pak u elektřiny, plynu a ostatních paliv. Ke zdražení došlo také v odvětví služeb a pohonných hmot. Naopak průměrně o 0,9 % v meziměsíčním srovnání zlevnily potraviny, které dlouhodobě patřily k hlavním tahounům cenového růstu. Důvodem je však konec cenového stropu na vybrané potraviny, který trval 18 měsíců, přičemž nyní musí nově větší supermarkety z nařízení vlády povinně prodávat vybrané potraviny ve slevě 15 %. Maďarský forint na úvod úterní seance posiluje, vůči společné evropské měně se kurz pohybuje v blízkosti 386 EURHUF.