zpět

Maďarské sazby zůstávají beze změny

28.2.2023

Maďarská centrální banka podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu bez jakýchkoliv změn na stávající úrovni 13 %, čímž stále drží prvenství ve výši sazeb z celé Evropské unie.

Ekonomové většinově předpokládají, že maďarské sazby by se minimálně v první polovině letošního roku měnit neměly, ovšem faktem zůstává, že tamní růst cen i nadále překonává mnohaletá maxima. V lednu inflace poskočila na 25,7 % v meziročním vyjádření, což byl opět výsledek, který překonal veškeré tržní odhady. Tlak na růst cen se také výrazně projevil na konci minulého roku, kdy premiér Viktor Orbán pod tlakem nedostatku dodávek zrušil cenový strop pohonných hmot a zároveň přistoupil ke zvýšení spotřební daně, což vedlo k prudkému zvýšení maloobchodních cen.

Na druhé straně se však i díky pozitivnímu sentimentu na regionálních trzích maďarskému forintu v posledních týdnech podařilo výrazně posílit. I když by zisky forintu mohly zmírnit inflační tlaky, robustně rostoucí mzdy a silné zdražování nadále představují spíše proinflační rizika. Aktuálně se maďarská měna pohybuje okolo úrovně 377 EURHUF.