zpět

Maďarské sazby zůstávají beze změny

20.12.2022

Měnový výbor maďarské centrální banky (MNB) si na dnešním zasedání odsouhlasil ponechání úrokových sazeb na stávajících úrovních.

Hlavní referenční sazba se tak nachází stále na úrovni 13 %, depozitní sazba na 12,5 %. Beze změny zůstala i nedávno vytvořená jednodenní depozitní facilita s úrokovou sazbou 18 %. Výsledek jednání centrálních bankéřů je tak v souladu s očekáváním trhu a předchozími signály centrální banky.

Připomeňme si, že listopadový výsledek růstu cen ve výši 22,5 % znamená nový vrchol a nejvyšší meziroční růst maďarských spotřebitelských cen od poloviny 90. let minulého století, přičemž i díky nedávno zrušenému zastropování cen pohonných hmot lze očekávat, že se situace bude ještě zhoršovat. Navzdory prudké inflaci si naopak mimořádně dobře v posledních měsících vedl maďarský trh práce. Hovoří o tom i data, která ukazují, že Maďarsko bylo jedinou ekonomikou v Evropské unii, která v uplynulém roce zaznamenala nárůst reálných mezd. Pohled na čísla za leden až listopad ukazuje, že inflace vzrostla o 13,6 procenta, zatímco mzdy vzrostly o 15,4 procenta.

Přestože MNB signalizovala konec cyklu zpřísňování měnové politiky, když na konci září zvýšila úrokovou sazbu na 13 procent, nelze vzhledem k posledním údajům o pokračujícím cenovém růstu vyloučit, že v blízké budoucnosti dojde k dalšímu zvyšování klíčových sazeb. Maďarský forint po zasedání zůstává bez výraznějších pohybů okolo úrovně 404 EURHUF.