zpět

Maďarská národní banka drží sazby stabilní

24.1.2023

Centrální banka Maďarska (MNB) na svém dnešním zasedání ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na úrovni 13 %, což je výsledek v souladu s očekáváním trhu a předchozími signály centrální banky.

Analytici růst sazeb v Maďarsku již nepředpokládají, otázkou však zůstává, jak dlouho bude pokračovat tamní růst cen. Ten se totiž v uplynulém měsíci dostal na nové maximum od roku 1995, index spotřebitelských cen vzrostl na meziroční hodnotu 24,5 %. Meziměsíčně se pak zdražovalo o 1,9 %.

Maďarská inflace dostala výrazný impuls zejména v prosinci, kdy se vládní představitelé rozhodli zrušit cenový strop na benzín a motorovou naftu. Cenové omezení v potravinářském odvětví však nadále trvá, dle aktuálních informací by mělo pokračovat minimálně do konce dubna, v případě i tohoto zrušení lze očekávat další růst spotřebitelské inflace a tím pádem i tlak na další úpravu úrokových sazeb centrální bankou. Držet se pod psychologickou úrovní 400 EURHUF maďarskému forintu v posledních týdnech pomáhal zejména pozitivní sentiment na evropských trzích, dnes však maďarská měna mírně oslabuje, aktuální kotace se pohybují okolo 397 EURHUF.