zpět

Maďarská inflace zpomaluje

8.3.2023

Dnešní data indexu spotřebitelských cen z Maďarska ukázala na nepatrné zpomalení růstu cenové hladiny. Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly o 0,8 %, oproti 2,3% růstu v lednu.

Roční míra maďarské spotřebitelské inflace v únoru meziročně zpomalila na 25,4 % z lednového růstu 25,7 %, což byla také nejvyšší naměřená hodnota za posledních 27 let. Aktuální výsledek tak odpovídá tržním očekáváním. U potravin došlo k nárůstu cen o 43,3 %, přičemž v Maďarsku stále platí cenový strop na vybrané potraviny, který byl prodloužen až do konce dubna. Je tak možné, že maďarští spotřebitelé mají vrchol cenové hladiny teprve před sebou.

Ceny plynu, elektřiny a ostatních paliv se zvýšily o 49,0 %. V rámci toho se zvýšila cena elektřiny o 27,6 %, cena plynu o 52,0 % a cena palivového dřeva o 59,5 %. Zboží dlouhodobé spotřeby stálo o 12,6 % více než minulý rok a prodej nových osobních automobilů meziročně podražil o 23,9 %. Maďarský forint v posledních týdnech těží z pozitivního sentimentu na evropských trzích, po zveřejnění statistiky se maďarská měna obchoduje pod úrovní 380 EURHUF.