zpět

Maďarská inflace výrazně zpomalila

9.2.2024

Růst spotřebitelských cen v Maďarsku v lednu meziročně zpomalil na 3,8 % z 5,5 % v předchozím měsíci, čímž se inflace dostala na nejnižší hodnotu od března 2021.

Jádrová inflace, očištěná o volatilní položky jako jsou potraviny a energie, v lednu zpomalila na 6,1 % z prosincových 7,6 %, což je také výsledek pod prognózami trhu ve výši 6,4 %. Meziměsíčně pak ceny vzrostly v průměru o 0,7 %.
Největšího zlevnění se dočkal sektor energetiky, kde v souhrnu elektřina, plyn a ostatní paliva zlevnily o 11,3 %. Předměty dlouhodobé spotřeby zlevnily o 1,4 %. Naopak spotřebitelé zaplatili o 3,6 % více za potraviny, přičemž ceny alkoholických nápojů a tabáku vzrostly o 8,1 %. Ceny ve službách pak vzrostly až o 10,4 %.
Otázkou tak nyní je, jak se k lepším než očekávaným údajům o inflaci postaví tamní centrální banka, která byla na posledním zasedání o úrokových sazbách velmi opatrná. Maďarská centrální banka (MNB) má v plánu zasedat 27. února. Maďarský forint na úvod páteční seance mírně koriguje ztráty z posledních dnů a posiluje z 395,50 EURHUF pod 389 EURHUF.