zpět

Maďarská inflace klesla nejníže za poslední rok

8.9.2023

Maďarsko, jenž drží prvenství země Evropské unie s nejrychlejším růstem spotřebitelských cen, zaznamenalo v srpnu další zpomalení tempa růstu cen. Maďarské spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 16,4 %.

Za poslední rok výrazně zdražily ceny energií a pohonných hmot. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,7 % po růstu o 0,3 % v předchozích dvou měsících. Meziročně se růst cen dostal na nejnižší hodnotu od srpna minulého roku, ceny zpomalily tempo růstu na 16,4 % ze 17,6 % v červnu, což je v těsném souladu s očekáváním trhu ve výši 16,2 %.

Ceny potravin zpomalily růst cen z 23,1 % v červenci na aktuálních 19,5 %, přičemž nejvýrazněji se na růstu cen podepsalo zdražení cukru (67,9 %). Ceny energií pro domácnosti zdražily o 34,7 %, včetně plynu (47,1 %) a elektřiny (25,3 %). Ceny pohonných hmot vzrostly o 31,1 % a ceny ve službách šly nahoru o 13,2 %. Pozitivním výsledkem se v srpnu prezentuje jádrová složka inflace bez volatilních položek, jako jsou potraviny a energie, která zaznamenala pokles na 14 měsíční minimum 15,2 % z 17,5 % v červenci oproti tržním prognózám ve výši 15,9 %.

Centrální banka Maďarska (MNB) drží svou základní úrokovou sazbu od loňského podzimu na hranici 13 %, a ačkoliv na svých posledních zasedáních již postupně začala snižovat jednodenní úrokovou sazbu zavedenou v minulém roce, přetrvávající růst cen pravděpodobně nedovolí centrálním bankéřům k brzké normalizaci úrokových sazeb. Maďarsko se totiž s přehledem řadí na první příčku s nejvyšším růstem cen v celé Evropské unii, a tak může návrat k inflačním cílům centrální banky trvat déle, než u ostatních zemí střední Evropy. Maďarský forint na úvod páteční seance mírně posiluje k hladině 386 EURHUF.