zpět

Loňský rok byl v oblasti kryptoměn velmi divoký, tendence regulátora chránit prostředky investorů se zvyšují

18.7.2023

Svět kryptoměn zažil v posledním roce spoustu otřesů. Odvětvím otřásly skandály, bankroty a obvinění z nekalého jednání. V reakci na to Rada pro finanční stabilitu (dále jen “FSB”), vlivná skupina regulačních orgánů z celého světa, vyzvala k zavedení přísnějších zákonů na ochranu prostředků klientů a zamezení střetu zájmů.

Nejnovější návrhy FSB, které navazují na předchozí návrhy, se pokoušejí zavést konzistentní a komplexní krypto-zákony. Cílem je zabránit chování, které postihlo organizace jako FTX a Celsius, jež byly obviněny ze špatného hospodaření a zneužívání finančních prostředků spotřebitelů.

"Události uplynulého roku nám ukázaly, jak nestálá a zranitelná jsou kryptoaktiva a s nimi spojení hráči," varovala FSB. Nové standardy FSB mohou dokonce vyžadovat oddělení specifických činností a odpovědností v rámci obrovských kryptokorporací.

Například společnost FTX čelila bankrotu a byla obviněna ze špatného vedení záznamů a krádeže peněz zákazníků. Spoluzakladatel společnosti Celsius Alex Mashinsky byl zase nedávno zatčen a obviněn z podvodu s cennými papíry a klamání investorů za účelem osobního zisku. Tyto incidenty ukazují na potřebu přísnějších předpisů a kontroly.

Nedávné události, jako například kolaps institucí zaměřených na kryptoměnove služby, de-pegging stablecoinu USDC (odstranění vazby na dolar 1:1) společnosti Circle a předčasný zánik stablecoinu terraUSD, ovlivnily požadavek FSB na přísnější celosvětová pravidla. Tyto události slouží jako připomínka nebezpečí kryptoměn.

Různé přístupy k regulaci

Hlavní účastníci globální finanční scény přistupují k regulaci kryptoměn různými způsoby. Zatímco Evropská unie vytvořila specializovanou legislativu známou jako regulace trhů s kryptoaktivy (Markets in Crypto Assets), Komise pro cenné papíry a burzy (Securities and Exchange Commission) ve Spojených státech se snaží na trh s kryptoměnami aplikovat stávající tradiční finanční zákony.

Zásady FSB mají umožnit oba přístupy, ale zdůrazňují důležitost konzistence. "Tento globální rámec zcela nově nedefinuje ani nevytváří nová pravidla pro aktiva v kryptoměnách," zdůraznil generální tajemník FSB John Schindler. "Činnosti související s kryptoaktivy nejsou tak odlišné, jak se někteří mohou domnívat, a měla by pro ně platit podobná pravidla."

Schindler doporučil účastníkům trhu s kryptoaktivy, aby nová pravidla a očekávání přijali, i když se je jurisdikce snaží implementovat. "Dodržování těchto základních očekávání a standardů by mělo být pro všechny účastníky kryptoaktiv nejvyšší prioritou," řekl.

Zlatá střední cesta

Konečné návrhy FSB jsou výsledkem konzultačního procesu, v němž se tradiční finanční firmy zasazovaly o přísnější omezení pro kryptoměny. Hráči, mezi něž patří například Binance a Coinbase, však vyjádřili obavy, že přísnější pravidla mohou bránit inovacím v odvětví.

I když je velmi důležité zavést silnou ochranu na ochranu investorů a zachovat integritu trhu, je také zásadní najít správnou rovnováhu mezi regulací a inovacemi. Přísnější regulace by neměla omezovat schopnost kryptoměn transformovat finance a posilovat postavení jednotlivců.

S tím, jak se svět kryptoměn vyvíjí, se musí regulační orgány přizpůsobit a udržet si náskok před obtížemi, které toto rychle se měnící odvětví přináší. Přijetím konzistentních a komplexních zákonů můžeme vytvořit bezpečnější a jistější prostředí pro všechny účastníky kryptotrhu.