zpět

Líné pondělní obchodování přineslo středoevropským měnám ztráty

29.8.2023

Eurodolarový měnový pár se udržel na 1,08 EURUSD a vyhnul se větším výkyvům na obě strany. Britská libra během státního svátku udržela své pozice a britští investoři vstoupí do hry teprve dnes ráno. Středoevropské měny vyšly z poklidného pondělí se ztrátami, česká koruna nebyla výjimkou.

Česká koruna včera oslabila na 24,14 EURCZK. Proti polskému zlotému nepatrně ztratila, když oslabila na konci obchodování na 5,398 PLNCZK. Proti maďarskému forintu česká koruna posílila na 15,88 CZKHUF. Stejně jako koruna i další středoevropské měny během dne oproti jednotné evropské měně ztrácely. Polský zlotý oslabil na 4,47 EURPLN a forint se propadl na 383,8 EURHUF. Výhledově by měla určitá atraktivita pro investory ještě zůstávat uložená ve forintu jakožto nejlépe úročené středoevropské měně. Korunu a zlotý posílají prognózy pro konec letošního roku do výrazně slabších pozic – korunu průměrně k 24,40 EURCZK, zlotý k 4,60 EURPLN. Polská centrální banka se ve snižování sazeb připojí k té maďarské, která už hýbe jednodenní depozitní sazbou, nejspíše na začátku podzimu, ČNB potom zřejmě z kraje roku 2024. Na české koruně dnes očekáváme pohyb v pásmu 24,10 – 24,16 EURCZK.

Hlavní měnový pár se udržel nad hranicí 1,08 EURUSD, i když dolar byl velmi blízko jejímu prolomení. Euru se zároveň nepodařilo dostat výše než na „startovní“ ranní hodnoty a spíše mělo co dělat, aby své pozice během dne „ubránilo“. Ve finále tak šlo o líné převalování bez větší dynamiky na jakoukoli stranu. Česká koruna si takové klidné bezčasí dovolit nemohla a utrpěla vůči dolaru větší ztráty. Na konci pondělní seance se propadla až na 22,34 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE